3.8 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 16:00
No menu items!

Cod roșu și portocaliu de inundații. Mii de angajați ai MAI, mobilizați să intervină / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Hidrologii au emis, joi, o avertizare Cod roșu de inundații, valabilă pentru râuri din șase județe, începând de joi, de la ora 22.00 până vineri, la ora 18.00.

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru mai multe râuri din 10 județe, începând de joi, de la ora 16.00, până sâmbătă, la ora 12.00.  

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul menționat vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Olt superior și afluenții săi din județele Harghita, Covasna și Brașov, Buzău bazin superior (județele Brașov, Covasna și Buzău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Râmnicu. Sărat (județele Buzău și Vrancea), Bârlad superior și afluenții săi din județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați, Bahlui – bazin superior – județul Iași, afluenții mici aferenți cursului inferior al Siretului și cursului mijlociu și inferior al Prutului (județele Vrancea, Galați și Vaslui).

În același interval, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai râurilor menționate.

De asemenea, de joi, de la ora 3.00, a intrat în vigoare o avertizare Cod galben de inundații valabilă până sâmbătă, la ora 18.00, pe râuri din 17 de județe.

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de Apărare.

Potrivit hidrologilor, bazinele hidrologice afectate sunt Bega superioară, Timiș superior și mijlociu, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Desnățui, Jiu superior și afluenți, afluenți Mureș inferior, Olt superior și mijlociu, Argeș superior, Ialomița superioară și afluenți, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău – bazin superior și afluenți, Bârlad, Jijia, Bașeu, afluenții mici din bazinele inferioare ale Siretului și Prutului.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de apărare“, precizează INHGA.

Astfel, până joi, la ora 14.00, este activ un Cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții Mureșului inferior (județele Alba, Hunedoara și Arad), Bega superioară, Timiș superior și mijlociu, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera (județele Caraș Severin și Timiș), Cerna (județele Gorj și Caraș Severin), Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu superior și afluenți bazin mijlociu (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți), afluenții Oltului inferior din județele Vâlcea, Gorj și Argeș.

De asemenea, de joi, de la ora 10.00 și până sâmbătă, la ora 18.00, va fi în vigoare Codul galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior și mijlociu și afluenții săi din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș, Argeș superior (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița – bazin superior și afluenți (județele Dâmbovița și Prahova), Buzău – bazin superior și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău), Suceava, Moldova, Bistrița (județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați), Jijia și Bașeu (județele Botoșani și Iași), afluenții mici aferenți cursului inferior al Siretului și cursului mijlociu și inferior al Prutului (județele Vrancea, Galați și Vaslui).

Și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă în 14 județe, începând de joi la prânz, până vineri seara.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că peste 7.000 de angajați ai instituției sunt mobilizați să intervină în sprijinul populației.

“Urmare a manifestării fenomenelor meteorologice, în județele pentru care a fost emisă avertizare hidro-meteorologică până la această oră (joi, ora 10.00 – n.r.) nu au fost înregistrate efecte de natură să pună în pericol viața sau bunurile cetățenilor. Noaptea trecută au fost mobilizați 2.902 pompieri cu 317 mijloace, 2.235 de polițiști cu 851 de mijloace și 2.300 de jandarmi, însă nu s-au impus intervenții pentru situații de urgență cauzate de precipitații”, se arată în comunicatul MAI. 

Încă de miercuri, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a cerut monitorizarea cu atenție a zonelor cu risc de inundații și activarea grupelor operative ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

“Pe parcursul acestei zile (joi – n.r.) structurile MAI rămân pregătite de intervenție, iar autoritățile locale și instituțiile prefectului monitorizează situația în dinamică”, mai precizează oficialii MAI. 

R.D.