15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:49
No menu items!

Cod PORTOCALIU de inundații în nouă județe. Ministrul de interne a cerut permanență la prefecturi

spot_img

Hidrologii au instituit Cod portocaliu pe râuri din nouă judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, unde începând de luni seară până marţi după-amiază se pot produce inundaţii locale, în timp ce 11 judeţe vor fi până miercuri dimineaţă sub avertizare Cod galben de inundaţii. Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și a cerut permanență la prefecturile din județele vizate de avertizări.

„În contextul avertizărilor de inundații emise de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat astăzi (luni – n.r.), 11 ianuarie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință cu Prefecturile din județele vizate de avertizările hidrologice”, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

În cadrul ședinței, ministrul afacerilor interne a cerut prefecților din județele vizate de avertizări să convoace comitetele județene pentru situații de urgență și să monitorizeze permanent zonele cunoscute cu risc de inundații. În plus, ministrul a cerut să fie luate toate măsurile de pregătire pentru asigurarea unor intervenții operative, astfel încât populația să nu fie în pericol, să nu existe cazuri de comunități izolate sau de căi de acces blocate din cauza apelor.

Personalul operativ al MAI – pompieri, jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră – este pregătit să acorde sprijin comitetelor locale pentru situații de urgență pentru a evita situațiile de risc pentru populație, iar în cazul producerii unor inundații să se elimine cât mai repede efectele acestora„, mai precizează oficialii MAI.

Începând cu această noapte și până la expirarea avertizărilor, la sediul prefecturilor și serviciilor deconcentrate cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență va fi asigurată permanența. Petre Tobă a subliniat nevoia unei cooperări active între toate instituțiile de la nivel local cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Potrivit informărilor făcute de reprezentanții Ministerului Mediului și de specialiștii de la Apele Române, au fost deja luate măsuri de prevenire a acumulării unor debite mari de apă care ar putea să afecteze comunitățile din zonele atenționate de hidrologi.

La ședința operativă organizată la nivelul MAI au participat reprezentanți ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Transporturilor și ai altor instituții publice cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență cauzate de fenomenele hidrologice.

Potrivit INHGA, începând de luni, de la ora 20.00, până marți, la ora 16.00, sunt așteptate creșteri de debite și niveluri, cu depășiri ale cotelor de apărare, torenți și pâraie cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râuri de pe raza  a 9 județe, respectiv: Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara și Alba. Totodată, începând din această după-amiază, de la ora 18.00, până miercuri dimineață, 11 județe din nord-vestul țării se vor afla Cod galben de inundații.

R.D.