9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 21:09
No menu items!

COD PORTOCALIU de inundații pentru râurile din județele Caraș Severin și Timiș

spot_img

INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor menționate

 inundatii

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea a Apelor (INGHA) a emis, vineri, o atenționare de Cod Portocaliu de inundații, dar și o atenționare de Cod Galben de inundații pentru mai multe râuri din bazine hidrografice aflate în 18 județe ale țării, atenționări valabile de vineri, ora 11,00, până sâmbătă, ora 12,00.

Potrivit hidrologilor, Codul Portocaliu a fost emis pentru râul Moravița — curs inferior (sector îndiguit — județul Timiș), în intervalul vineri, ora 11,00 — sâmbătă, ora 12,00. De asemenea, se va institui Cod Portocaliu începând de vineri, ora 15,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bega-bazin superior, Bârzava, Moravița (județele Caraș Severin și Timiș).

De asemenea, a fost emisă o atenționare de Cod Galben pentru râurile din bazinele hidrografice: Bega-bazin mijlociu, Timiș superior, Caraș, Cerna (județele Caraș Severin și Timiș), Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Motru, Gilort superior și afluenții mici ai Jiului din județele Mehedinți, Gorj și Dolj, afluenții Oltului mijlociu și inferior din județele Gorj și Vâlcea, afluenții mici ai râului Vedea din județele Olt, Argeș și Teleorman, Glavacioc (județele Teleorman și Giurgiu).

Hidrologii anunță, totodată, că începând de vineri, ora 15,00, se instituie Cod Galben pe râurile mici din bazinele hidrografice: Crasna superioară (județul Sălaj), Crișul Repede superior (județul Cluj), Crișul Negru superior și mijlociu (județul Bihor), Crișul Alb superior (județele Hunedoara și Arad) și afluenții Mureșului din județul Hunedoara.

Totodată, în intervalul vineri, ora 15,00 — sâmbătă, ora 2,00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal și de munte din vestul și centrul țării, cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Sălaj, Alba, Mureș și Sibiu.

INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor menționate.

C.A.