14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 0:15

COD PORTOCALIU de inundaţii pe Dunăre. Care sunt judeţele afectate

spot_img

Avertizarea actualizată sâmbătă de hidrologi este valabilă până pe 26 mai.

DEBIT - DUNARE

Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub Cod portocaliu de inundaţii, în patru judeţe, potrivit actualizării unei avertizări emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Judeţele vizate sunt Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Potrivit INHGA, Codul portocaliu vizează sectorul aval de Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia).

Avertizarea este valabilă până în 26 mai.

În intervalul 18 mai, ora 6.00 – 26 mai, sectorul sector aval Zimnicea al Dunării (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa , Galaţi şi Tulcea) se va afla sub Cod galben de inundaţii.

Potrivit hidrologilor, prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment, din cauza variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii fluviului, variaţii generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali de pe acest sector (Sava şi Morava).

Ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia – Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia – Herţegovina, la nivel naţional, starea de alertă“, mai precizează reprezentanţii INHGA.

R.D.