3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 2:12
No menu items!

COD PORTOCALIU și GALBEN de inundații în mai multe bazine hidrografice

spot_img

Potrivit hidrologilor, în următoarele 48 de ore, se previzionează creșteri importante de debite și niveluri pe râuri din mai multe bazinele hidrografice, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție și de inundație

inundatii_valcea

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, pentru următoarele 48 de ore, Cod Galben de inundații pentru râuri din județele Timiș, Caraș Severin, Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Dolj, Argeș, Sibiu, Vâlcea și Dâmbovița și Cod Portocaliu pentru râuri din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Dolj și Vâlcea.

Potrivit hidrologilor, în acest interval, se previzionează creșteri importante de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție și de inundație.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se instituie Cod Galben în perioada 23 octombrie, ora 12.00 — 25 octombrie, ora 12.00, pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții Mureșului din județul Hunedoara, Bega-bazin superior, Timiș-bazin superior și mijlociu, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna (județele Timiș, Caraș Severin și Gorj), Drincea (județul Mehedinți), Jiu — bazin superior și mijlociu (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți), Jiu pe sector Filiași-amonte Podari (județul Dolj), afluenții Oltului mijlociu și inferior (județele Sibiu, Gorj, Vâlcea și Argeș).

Codul Galben este valabil și în intervalul 23 octombrie, ora 12.00 — 24 octombrie, ora 16.00, pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare).

În intervalul 23 octombrie, ora 23.00 — 25 octombrie, ora 12.00, se instituie Cod Galben pe râurile din bazinul superior și mijlociu al Argeșului (județele Argeș și Dâmbovița).

Hidrologii instituie Cod Portocaliu, în intervalul 23 octombrie, ora 23.00 — 24 octombrie, ora 24.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Timiș superior, Nera, Cerna (județele Timiș și Caraș-Severin), afluenții Jiului din județele Hunedoara, Gorj și Mehedinți, Jiu pe sector aval Filiași-Răcari (județul Dolj), afluenții Oltului (județele Gorj și Vâlcea).

Autoritățile menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri.