11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:36

Cod galben de ninsori și viscol pentru toată țara

spot_img

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri o atenționare Cod galben de vânt puternic, ninsoare și polei, valabilă pentru toată țara, de vineri dimineața până sâmbătă, la ora 2.00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 decembrie, ora 8.00 – 3 decembrie, ora 2.00, se vor semnala intensificări ale vântului în vest, sud și estul țării, iar pe arii restrânse polei. De asemenea, vor fi ninsori însemnate cantitativ și viscolite în zonele de munte, în nordul și centrul țării.

În intervalul menționat, vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în Crișana, Banat, Oltenia și Muntenia, iar în seara zilei de vineri, 2 decembrie și în prima jumătate a nopții de vineri spre sâmbătă (2 spre 3 decembrie), mai ales în Dobrogea și în sudul și centrul Moldovei. Rafalele vor depăși 55 – 65 de kilometri/oră și pe arii restrânse 70 – 75 de kilometri/oră. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitații mixte care vor favoriza formarea poleiului.

De asemenea, în nordul și centrul țării, dar mai ales în zonele de munte va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind și troienind zăpada. Îndeosebi în zona înaltă a Carpații Meridionali, vântul va sufla tare, cu peste 90 – 100 de kilometri/oră, viscolind puternic și troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

În funcție de evoluția meteorologică, ANM va actualiza această atenționare.

R.D.