1.5 C
București
luni, 6 februarie 2023 - 14:12
No menu items!

Cod GALBEN de inundații pe râuri din cinci județe

spot_img

inundatii

Hidrologii au emis o avertizare COD GALBEN, valabilă de miercuri până vineri seară, pe râuri din judeţele Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, unde se pot produce creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşirea cotelor de atenţie.

Avertizarea a fost emisă pentru râurile din bazinele Caraş, Nera, Cerna ( judeţul Caraş-Severin), Drincea (Mehedinţi), Desnăţui (Dolj), pentru unii afluenţi ai Jiului (în Gorj, Dolj şi Mehedinţi), dar şi pentru unii afluenţi ai Oltului inferior (în Gorj,Vâlcea, Olt şi Dolj), fiind valabilă de miercuri, ora 20.00, până vineri, la ora 18.00.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se vor produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie„, se arată în atenţionarea emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Hidrologii au menţionat că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate. De asemenea, creşteri importante de debite, care ar putea să ducă la atingerea cotelor de atenţie, s-ar putea produce şi pe alte râuri mici din sudul şi estul ţării.

Meteorologii au emis o avertizare COD GALBEN pentru şapte judeţe din sudul şi sud-vestul ţării, unde de miercuri seară până joi seară va ploua, vântul va avea intensificări cu viteze de 50-60 kilometri pe oră, iar în zona de munte va ninge şi vor fi rafale de vânt de peste 70 de kilometri pe oră.

R.D.