19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:16
No menu items!

Coaliția a decis creșterea tuturor pensiilor cu 12,5% și acordarea de ajutoare pentru pensiile sub 3.000 de lei

spot_img

Liderii Coaliției au convenit, luni seara, ca de la 1 ianuarie să crească punctul de pensie cu 12,5%, iar de două ori pe an să se acorde ajutoare sociale pentru pensionarii cu pensiile mai mici de 3.000 de lei.

Măsurile decise de Coaliția de guvernare formată din PNL, PSD și UDMR au fost anunțate de liderii celor trei partide luni seară.

Astfel, vor fi acordați câte 1.000 de lei pentru cei care au pensie sub 1.500 lei, câte 800 de lei pentru cei cu pensie sub 2.000 și câte 600 de lei pentru cei cu pensie sub 3.000 de lei.

Adică un pensionar cu un venit sub 1.500 de lei va primi 500 de lei în ianuarie și 500 de lei în iunie.

De asemenea, cei care au pensii de handicap vor primi a treisprezecea pensie.

În plus, pensionarii cu pensii de până la 1.700 de lei vor primi carduri sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.

De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei în două tranșe semestriale ca ajutor pentru energie pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei.

Liberalii au transmis că ei au reușit să acopere astfel rata inflației de 15,8%. Creșterea punctului de pensie cu 12.5% a fost propunerea premierului Nicolae Ciuca.

”În şedinţa Coaliţiei de guvernare, am decis următoarele: Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare. Am convenit, de asemenea, ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente. Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a explicat Nicolae Ciucă, luni seară, într-o postare pe Facebook.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut referire, tot într-o postare pe Facebook, la deciziile luate în Coaliţie.

”În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre procente şi cifre, dar mai puţin despre viaţa oamenilor. Pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni şi despre ceea ce au ei nevoie acum. Despre echitate, despre a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor. În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei de SprijinpentruRomânia. Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susţinerea din partea statului trebuie să meargă în proporţie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Şi aici mă refer atât la persoanele active – salariaţii cu salariu minim – prin creşterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiţi de taxe), cât şi la cei care un muncit o viaţă şi cu toate acestea au acum pensii mici”, a arătat Ciolacu.

El a adăugat că se doreşte încurajarea sectorul construcţiilor să se dezvolte şi de aceea va creşte salariul minim în acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente şi în prezent.

O postare similară a avut şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Uniunea Democrată Maghiară din România a sprijinit dintotdeauna pensionarii. Astăzi, 91 la sută dintre pensionarii din ţară au pensii sub 3.000 de lei şi este datoria noastră morală de a creşte veniturile lor cu rata inflaţiei sau, când vom avea posibilitatea, chiar cu mai mult”, a afirmat viceprim-ministrul Kelemen Hunor.

                                                                                                                Adina Silav