10.3 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 10:28

Coadă de ambulanțe la spitalele Covid

Imagini îngrijorătoare la porțile spitalelor!  Ambulanțele cu pacienţi cu Covid-19 au ajuns să stea coadă din cauza numărul insuficient de locuri disponibile în unitățile sanitare.

O fotografie în care se văd ambulanţe aşteptând la rând a fost realizată, vineri, la intrarea de la Spitalul de Boli Infecţioase de la Braşov. Imaginea a fost distribuită pe Facebook şi de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, alături de una similară, de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”, din Bucureşti.

„Las aici două fotografii. Nu, nu sunt parcări de ambulanţe, ci cozi în faţa unor spitale care tratează pacienţi Covid-19”, a scris ministrul pe Facebook.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov au ajuns în situaţia de a externa mai devreme cazurile de COVID-19.

„Externez pacienţi care sunt cu evoluţie mai bună sau trimit la spitale care primesc pacienţi cu evoluţie mai bună, care pot sta pe concentratoare, nu pe oxigen de perete şi care nu au nevoie de atât de mult oxigen – Sânpetru şi CFR, sunt cele două spitale care mai au ceva locuri libere – ca să pot primi din UPU alţi pacienţi mai grav. (…) Deci forţăm nişte externări pentru pacienţii care oricum trebuiau să fie externaţi pe luni, din câte am înţeles, să putem primi şi alţi pacienţi mai grav pentru că nu sunt locuri pe nicăieri, situaţia este foarte gravă. Nu sunt spitale care să intre în COVID, nu sunt dispuse spitalele să intre în COVID şi noi şi UPU ne dăm de ceasul morţii”, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, medicul Tatiana Meliceanu de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.

Potrivit acesteia, toate cele 74 de paturi sunt ocupate. „Unde spaţiul ne-a permis, cred că am pus două paturi în plus”, a explicat medicul.

Situaţia este dificilă şi pentru cazurile foarte grave.

„Noi avem terapie intensivă doar cu numele. Nu avem medic de terapie intensivă. Avem un contract şi vine un medic de terapie care face doar la solicitarea noastră, pentru pacienţii mai gravi, dar nu avem saloane de terapie intensivă, noi avem nişte saloane la parter unde sunt ţinuţi pacienţii mai grav, unde avem debit mai mare de oxigen şi putem monta CPAP (n.r. Continuous Positiv Airway Pressure – presiune pozitivă continuă în căile aeriene) la recomandarea medicului cu care avem contract, care nu  e permanent prezent aici”, a adăugat medicul.