10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 2:58

CNSU: Masca obligatorie și în aer liber. Carantină de weekend pentru nevaccinați. Ce noi restricții se vor impune

spot_img

Autoritățile au pregătit un nou set de restricții ce urmează a fi puse în practică după ce indicele de infectare a depășit 6/mie. Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit joi seara pentru a decide noi măsuri în contextul exploziei de infectări. Masca va fi OBLIGATORIE și în aer liber, dar magazinele vor rămâne deschise până la ora 22, în loc de 18, în localitățile cu incidență de peste șase la mie.

Masca va fi obligatorie peste tot, și în aer liber, nu doar în spații închise. Carantina se va impune pentru persoanele nevaccinate pe tot parcursul weekendului, dar aceleași măsuri se propun și pentru cei care nu s-au vaccinat, dar aveau test PCR făcut în ultimele 48-72 de ore. Practic, doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală ar putea scăpa de carantină.

De asemenea, la evenimentele private, de tipul nunți sau botezuri, ar putea participa exclusiv persoane vaccinate sau care au trecut prin boală, iar numărul maxim de invitați va fi de 200, cu condiția să nu reprezinte mai mult de jumătate din capacitatea incintei respective.

Magazinele vor avea program între orele 05 și 22.

O restricție ce ar urma să fie impusă este ca adunările publice să nu se poată organiza cu prezența a mai mult de 100 de persoane, asta însemnând că toate acțiunile de protest anunțate ar putea fi anulate.

Nu în ultimul rând, o altă propunere este ca elevii să meargă la școală, fizic, indiferent de rata de infectare, dacă nu au vreun caz confirmat în clasa respectivă.

HOTĂRÂREA CNSU

“Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul:

a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen salivare pentru COVID-19 utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene și să comunice specificațiile tehnice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate”, se mai arată în comunicarea CNSU.

Emanuel Stan