-1.6 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 23:32
No menu items!

CNSU: Lista actualizată a ţărilor din zona roşie. Cine va sta în carantină la întoarcerea în România

spot_img

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, vineri, lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată şi din care dacă vii în România intră in carantină. Românii care revin în ţară din ţări precum Marea Britanie, Grecia, Spania, Belgia, Franţa, SUA, Australia, Italia, Olanda, Suedia, dar şi Maldive vor intra în carantină dacă nu sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a anunţat, vineri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină.

„Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat. Dacă vii din ţara roşie, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, carantina este 10 zile.

Astea sunt regulile care se aplică şi care vor fi aplicate mai departe”, a transmis şeful DSU Raed Arafat.

Hotărârea 2 a CNSU prevede că „se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic precum și pentru contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu o durată de:
a) 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu se află în perioada cuprinsă între a 11-a și a 180-a zi de la data confirmării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

b) 5 zile pentru persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, precum și pentru persoanele care au fost confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în perioada cuprinsă între a 11-a și a 180-a zi anterioare datei intrării în țară sau contactului cu persoana infectată”.