17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 14:22

CNSU a aprobat folosirea testelor de salivă în școli, pentru depistarea Covid-19

spot_img

Comitetului Național pentru Situații de Urgență a aprobat, sâmbătă, Hotărârea nr. 83, privind folosirea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în cadrul unităților de învățământ. Testele de salivă ar urma să fie utilizate în școli, pentru testarea elevilor, astfel încât aceștia să poată participa, fizic, la cursuri. Vor fi achiziționate 70 de milioane de teste pentru depistarea COVID.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) s-au întrunit sâmbătă pentru a lua o decizie cu privire la necesitate testelor de salivă de depistarea a infecției cu Covid-19.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 83 cu privire la includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate.

Scopul este acela de a monitoriza permanent și eficient  riscul epidemiologic la nivelul unităților de învățământ și de a asigurara fondurile necesare achiziționării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

„Art.1 – (1) Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă.

Art.2 -Se propune ca pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 1 să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art.3 -Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Art.4 – Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre”, scrie în documentul oficial, adoptat astăzi de CNSU.