25.3 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 21:04
No menu items!

CNN: Cel puțin cinci afaceriști ruși s-ar fi sinucis în 3 luni. Patru dintre ei aveau legături cu Gazprom

spot_img

Cel puțin cinci oameni de afaceri ruși s-ar fi sinucis începând cu sfârșitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei și-ar fi ucis membri ai familiilor înainte de a-și lua viața, arată CNN.

Patru dintre cei decedați aveau legături cu gigantul energetic rus de stat Gazprom sau cu una dintre filialele sale.

Astfel, un director executiv de top de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninski, în apropiere de Leningrad, pe 30 ianuarie 2022, potrivit RIA Novosti.

Reporterii RIA au relatat că la fața locului a fost găsit un bilet de adio și că anchetatorii investighează moartea ca fiind o sinucidere. Radiodifuzorul național rus RenTv a identificat bărbatul ca fiind Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest.

La doar o lună, un alt director de top de la Gazprom a fost găsit mort în același sat. Alexander Tiulakov a fost găsit mort în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent. Novaya Gazeta a raportat că acesta s-a sinucis.

CNN a cerut Comitetului de Investigații al Rusiei să comenteze cele două cazuri, dar nu a primit niciun răspuns.

Mikhail Watford, un miliardar rus de origine ucraineană, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie.

Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort alături de familia sa în Nijni Novgorod la sfârșitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant.

Melnikov deținea MedStom, o companie de consumabile medicale. Potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei, un bărbat de 43 de ani, soția sa, în vârstă de 41 de ani, și doi copii de patru și 10 ani au fost găsiți înjunghiați mortal în data de 23 martie. Comitetul nu a făcut nicio referire la Melnikov, dar vârstele celor decedați și locul incidentului corespund informațiilor publicate de Kommersant.

La începutul acestei luni, alți doi oameni de afaceri ruși au murit în circumstanțe similare.

Vladislav Avaiev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit agenției de știri ruse de stat Tass.

Citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, Tass a afirmat că autoritățile investighează moartea soților Avaiev ca fiind o crimă urmată de sinucidere.

O zi mai târziu, pe 19 aprilie, Serghei Protosenia, fost director la producătorul de gaze Novatek, deținut parțial de Gazprom, a fost găsit mort la nord de Barcelona. Cadavrele soției și fiicei sale au fost găsite în apropiere, a declarat o sursă oficială apropiată anchetei.

R. Dan