8.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 4:16

CNI “zugrăvește” 2,3 milioane de euro pentru căminele culturale de la sate

spot_img

Compania Națională de Investiții se grăbește să cheltuiască cei peste 200 milioane de euro, bani de la buget pentru așezăminte culturale, cămine culturale, săli de sport, complexuri sportive, bazine de înot, patinoare artificiale, săli de cinema și unități sanitare din mediul urban și rural

CNI_Compania Nationala de Investitii

“Vaca de muls” a Ministerului Dezvoltării Regionale și Adminstrației Publice, Compania Națională de Investiții a scos la licitație, în perioada 18-19 mai, alte 9 licitații pentru modenizarea și dotarea așezămintelor și căminelor culturale, în valoare de peste 10,1 milioane de lei, în sate și comune.

Potrivit datelor afișate pe site-ul CNI, cele 9 licitații sunt împărțite în trei pachete. Primul program de reabilitare a așezămintelor culturale are în vedere reabilitarea așezămintelor și căminelor culturale pentru din comuna Teaca, satul Pinticu, județul Bistrița Năsăud, comuna Brănești, satul Capu-Dealului, județul Gorj și comuna Subcetate, județul Harghita.

Valoarea estimată a contractelor aferente celor 3 loturi este  de 1.943.174,00 lei, din care 162.964,00 lei reprezintă cheltuieli diverse și neprevăzute.

anunț licitație CNI

De asemenea, pe lista CNI se află  și licitațiile pentru reabilitatea așezămintelor și căminelor culturale din Ocnele Mari-Valcea, comuna Lelești, sat Frățești-Gorj și sat Pircovaci, județul Iași. Specialiștii din CNI au estimat că cele trei contracte vor costa circa 3,48 milioane de lei, din care 314.045 de lei cheltuieli diverse și neprevăzute.

Al treilea pachet scos la licitație de Compania Națională de Investiții este pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea așezămintelor culturale din Mărășeni, comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui, comuna Dumbrăveni, județul Suceava și comuna Sărata, județul Bacău. Lucrările de reabilitarea sunt estimate la circa 2,67 milioane de lei, din care 241.006 de lei, cheltuieli diverse și neprevăzute.

Cele nouă licitații de derulează în perioada mai-iunie și sunt finanțate cu bani din bugetul CNI.

Curtea de Conturi a constatat că la Compania Națională de Investiții,în perioada 2011-2013,  s-au decontat lucrări și utilaje fictive de peste 3,5 milioane de euro, bani de la bugetul de stat.

Sursa Zilei a dezvăluit salariile de lux din CNI. Astfel, în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2015 al Companiei Naționale de Investiții, este prevăzut că salariații vor câștiga, în medie, 5.582 de lei/lună, față de 5.462 de lei/lună în 2014. Conform acestor estimări, câștigul mediu lunar al angajaților CNI va ajunge, în 2016, la aproximativ 6.200 de lei, iar peste doi ani, specialiștii în construcția sălilor de sport și patinoarelor vor pleca acasa, în medie, cu 6.400 de lei/lună.

Ștefan Etveș