25 C
București
luni, 15 august 2022 - 13:40
No menu items!

CNADNR, obligată la 1 milion de euro daune pentru o studentă care și-a pierdut mâna dreaptă într-un accident

spot_img

Elena Ghegeliu

O studentă din Constanța poate fi deschizătoare de drum pentru toți cei care rămân cu traume în urma accidentelor suferite pe drumurile naționale. Tribunalul București a obligat Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi la plata a 1 milion de euro către Georgiana Elena Ghegeliu, o tânără care și-a pierdut mâna dreaptă într-un accident de circulaţie.

Impactul psihic asupra victimei este cu atât mai dur cu cât aceasta trăiește într-o societate ce pune tot mai mult accent pe aspectul fizic și frumusețe exterioară

Avocații victimei

Calvarul Elenei Ghegeliu, o studentă la Drept din Constanța, a început în a doua zi de Crăciun, în 2006. Elena era cu prietenul ei, într-o mașină Dacia, pe drumul naţional care duce spre Brașov, la km 34. Potrivit informațiilor din dosar, prietenul ei a încercat să evite coliziunea cu BMW, rămas neidentificat, care intrase pe sensul lor de mers și a tras dreapta de volan. În acel moment, a scăpat mașina de sub control, iar autovehiculul s-a oprit într-un parapet metalic de pe marginea drumului, care era deteriorat. Parapetul a străpuns portiera dreaptă a autoturismului şi i-a intrat fetei în mână. Medicii i-au amputat brațul fetei. Toate detaliile accidentului de circulaţie se regăsesc în dosarul deschis de Inspectoratul Județean de Poliție Brașov imediat după accident. Poliţiştilor şi procurorilor braşoveni le-a luat 5 ani să soluționeze definitiv cauza, dar au stabilit clar că prietenul Elenei, Claudiu Ionuț Ion nu se face vinovat de accident. Mai mult, s-a stabilit că vina accidentului o poartă administratorul drumului, adică CNADNR. Acest lucru rezultă şi din expertiza tehnică – auto dispusă în dosarul penal de la Brașov, ale cărei concluzii au fost însușite de toate părțile.

Accidentul se putea evita dacă elementele de siguranța traficului rutier montate pe partea dreaptă a sensului de mers către Brașov a carosabilului, în dreptul km 34, erau în stare reparată și nu creeau pericole, răspunzător fiind administratorul de drumuri care în doi ani nu a reparat parapetul, fiind un real pericol și astăzi pentru traficul rutier

Expertiza tehnică

Traumele Elenei

La Tribunalul Bucureşti, judecătorii au audiat ca martore două colege ale Elenei Ghegeliu care au arătat că viața acesteia s-a schimbat după accident și că este destul de introvertită după acest episod. Interesant este și punctul de vedere exprimat în proces de Compania de Autostrăzi, compania care ar trebui să plătească efectiv daunele. Astfel, singura critică adusă cererii de chemare în judecată, făcută în scris de către juristul companiei, a fost aceea că expirase termenul până la care fata putea deschide proces pentru daune. În schimb,  Compania nu neagă că ar fi responsabilă pentru producerea accidentului. Procesul se află acum pe rolul Curții de Apel București, în urma apelului declarat de CNADNR, după ce Tribunalul a decis ca fata să primească 1 milion de euro daune. Motivul apelului, invocat de CNADNR, este acelaşi – expirarea termenului până la care se putea deschide proces.  Avocații tinerei se apără făcând la suferințele Elenei.

Într-o societate în care modelele tinerilor îl constituie vedete de televiziune perfecte din punct de vedere fizic, infirmitatea suferită de reclamantă îi creează acesteia un complex de inferioritate aproape imposibil de surmontat. Dramatismul acestei situații este accentuat de faptul că reclamanta va trăi toată viața cu acest handicap fizic și psihic.

(…) Impactul psihic asupra victimei este cu atât mai dur cu cât aceasta trăiește într-o societate ce pune tot mai mult accent pe aspectul fizic și frumusețe exterioară, de multe ori acestea fiind criterii determinante ale succesului și ascensiunii socio-economice

Cererea de chemare în judecată

Dacă părțile nu vor fi mulțumite de decizia Curţii de Apel, mai au la dispoziţie şi calea de atac a recursului, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cristi Ciupercă