29.5 C
București
duminică, 1 august 2021 - 13:45

Clujeanul Ioan Rus, schimbarea de la Transporturi

spot_img

Ioan Rus, propus ministru al Transporturilor, a avut cea mai discretă prezență politică din PSD, chiar și atunci când a deținut funcții în administrația publică sau portofolii în guvernele anterioare

ioan rus

Clujeanul Ioan Rus a deţinut portofoliul Internelor în cabinetele Năstase şi Ponta, a avut mai multe funcţii în administraţia locală din Cluj, de la prefect până la şef de CJ, iar din 2008, după ce a demisionat din funcţiile din PSD, până în 2012, când a revenit în guvernul Ponta, a ieșit de pe scena politică.

Ioan Rus are 59 de ani şi este în PSD (PDSR) din 1994. Doi ani mai târziu este numit prefect al județului Cluj, iar în 2000 a fost desemnat preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie deţinută până când a devenit ministru de Interne. În Cabinetul Năstase a fost coleg cu ceilalţi doi social-democraţi ai aşa-zisului “grup de la Cluj”, Vasile Dâncu, ministru al Informaţiilor Publice, şi Vasile Puşcaş, negociator-şef cu Uniunea Europeană.

Pe linie de partid, Rus a fost ales în 2001 în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Cluj, iar din 2002 a devenit vicepreşedinte al PSD.

La alegerile locale din 2004, Ioan Rus s-a retras din Executiv pentru a se dedica campaniei pentru funcţia de primar al municipiului Cluj, el candidând din partea PSD. A fost însă învins în cursa electorală de Emil Boc, candidatul Alianţei D.A.

În decembrie 2007, Ioan Rus a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj, fiind în conflict cu conducerea partidului, apoi, după o jumătate de an, Ioan Rus a renunţat şi la toate funcţiile deţinute la nivel naţional în partid, păstrându-şi doar calitatea de membru PSD şi intrând într-un con de umbră.

În aprilie 2012, Ioan Rus s-a întors în Guvern, fiind numit ministru de Interne în cabinetul Ponta, de unde a demisionat la începutul lunii august, în urma referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Rus a invocat în demisie faptul că asupra sa şi a MAI “s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate discuţii şi aprecieri, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu, lucru complet inacceptabil”. El a subliniat atunci că și-a depus demisia de onoare pentru că se consideră un politician onest și corect.

La Congresul PSD din aprilie 2013, Ioan Rus a fost ales vicepreşedinte al partidului pe Regiunea de Nord-Vest.

M.N.