17.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 14:02

Climatolog: ”Vara anului 2021 va intra în istorie”. Peste 70 de grade, la nivelul solului

spot_img

Vara anului 2021 va intra în istoria climatologiei, spune climatologul Roxana Bojariu, într-o intervenție la Antena 3. Peste 70 de grade Celsius vor fi resimțite la nivelul solului, în marile orașe din România.

Fenomenele extreme prin care trece România în ultimele zile nu sunt doar caracteristici locale, ci este vorba despre o consecință a încălzirii globale. ”Din păcate, trăim criza climatică și trebuie să ne așteptăm la noi fenomene extreme. Intensitatea și persistența lor e mult mai mare. Avem de-a face cu energie sporită în sistem datorită încălzirii globale. Din păcate, se accelerează încălzirea globală. Din această cauză, putem ajunge la anumite praguri în sistemul climatic, după care să existe amplificări și mai mari și nu vom mai putea ține pasul cu aceste fenomene care se succed în cascadă.

Și nu e vorba doar de o zonă. Toată emisfera nordică, acolo unde este vară, a fost dominată de aceste cupole de căldură sau de instabilități puternice, cu indundații foarte mari, din Europa până în China, până în Japonia, cu valuri de căldură.

Toate aceste lucruri, luate separat, nu pot fi puse neapărat în legătură cu schimbarea climei, dar dacă privim imaginea generală este clar că trăim schimbarea. Va trebui să ne gândim foarte serios cum să domolim această cursă infernală prin reducerea emisiilor și cum să ne adaptăm la ceea ce deja am schimbat în sistemul climatic, și ceea ce, în viitorul apropiat, este de neschimbat. Ne așteaptă, în viitorul apropiat, lucruri determinate de acțiunile noastre de până acum”, a explicat climatologul. 

Potrivit specialistului, e posibil să avem temperaturi mai mari într-o parte sau alta a Europei, după cum e posibil să avem și furtuni puternice, inclusiv tornade, dar e greu de spus unde și când. “Deocamdată trebuie să fim foarte atenți la actualizările informațiilor meteorologice, inclusiv la nowcasting-uri”, a avertizat Roxana Bojariu.

R.D.