15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:12
No menu items!

Claudia Nechita: Calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cea mai mare fericire

spot_img

Face box de la 13 ani, iar acum, după mulți ani de eforturi susținute, va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La 28 de ani, Claudia Nechita este, așa cum spun și antrenorii săi, Adrian și Mihaela Lăcătuș, una dintre cele mai bune sportive ale României.

Cum ar descrie Claudia calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo? “Sunt sentimente pe care le trăiești și care te fac să te simți mândru de ceea ce realizezi. La toate sentimentele tale contribuie și oamenii de lângă tine, cei care au muncit alături de tine și cărora le vezi bucuria. Nu știu cum să descriu în cuvinte, este o fericire enormă, o trăire cu totul specială”.

Din păcate, în România boxul nu este considerat doar un sport dur, destinat bărbaților, dar este și unul dintre cele mai subfinanțate. Toate acestea fac și mai greu drumul către performanță, mai ales pentru o tânără. Claudia reprezintă, însă, un exemplu, dovada vie a faptului că munca, pasiunea, perseverența, ambiția și talentul sunt calea către un vis împlinit.

Claudia Nechita a avut și șansa de a crește ca sportiv sub îndrumarea soților Adrian și Mihaela Lăcătuș, antrenorii care i-au ghidat fiecare pas către performanță. “Am zis: Ai răbdare! Cu răbdare și cu muncă vei reuși în viață! Ceea ce s-a întâmplat”, explică Adrian Lăcătuș rețeta sa către succes. Antrenorul lotului național nu are timp să se plângă pe tema greutăților financiare. Este fericit că, în sfârșit, Claudiei i-au fost asigurate resursele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo: “Am identificat o sursă, una destul de adevărată, serioasă, o familie de oameni care iubesc munca, realizările și care ni s-au alăturat”.

Carmistin este sponsorul care i-a dat aripi Claudiei Nechita, după cum mărturisesc într-un interviu acordat, în exclusivitate, pentru Sursa Zilei, campioana României și antrenorii săi.

Sursa Zilei: De ce ai alex boxul și la ce vârstă?
Claudia Nechita: Când am început boxul, aveam o vârstă foarte fragedă, mai exact, 13 ani, și nu conștientizam foarte tare ce era boxul, ce reprezenta cu adevărat. Și, probabil, a fost o inspirație de la Dumnezeu, în momentul acela, să mă duc spre acest sport.

Boxul este considerat un sport destul de dur, mai ales pentru fete. Ce spuneau mama, bunica ta, despre faptul că ai ales acest sport?
M-au lăsat să aleg eu ceea ce am vrut și ceea ce am considerat că este bine pentru mine. Și m-au susținut permanent în ceea ce am vrut să fac bun. Nu au spus nimic, m-au lăsat să fac ceea ce-mi place.

Care sunt, pentru tine, cele mai importante medalii, cele mai importante competiții pe care le-ai câștigat?
Fiecare dintre ele are importanța ei, pentru că toate reflectă munca mea, toate sunt muncite și toate înseamnă mult pentru mine. Dar, știți cum este, întotdeauna cea mai mare este și cea mai importantă. Din acest punct de vedere, aș enumera Jocurile Europene de la Minsk, unde a fost, de fapt, o olimpiadă mai mică, Jocurile Militare – acestea au fost competiții mai importante, mai apropiate de nivelul Olimpiadei. Bine, Olimpiada este cu totul altceva.
Fiecare competiție este, însă, importantă în felul ei, depinde din ce unghi privești. Dar, pentru mine, toate sunt importante, toate sunt frumoase.

Cum ai descrie calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo?
Nu știu cum să descriu în cuvinte. Sunt sentimente pe care le trăiești tu și care te fac să te simți mândru de ceea ce realizezi. La toate sentimentele tale contribuie și oamenii de lângă tine, cei care au muncit alături de tine și cărora le vezi bucuria. Nu știu cum să spun, este o fericire enormă, o trăire cu totul specială.

De cât timp te antrenezi cu dl. Adrian Lăcătuș?
De 10 ani.

Cum te descurci cu antrenamentele? Știm că sunt dificile, iar, pe lângă asta, trebuie să te menții permanent la o anumită greutate, să menții un anumit stil de viață.

Aici mă simt în largul meu, e ceea ce fac de atât timp. Mă simt cel mai bine atunci când sunt la antrenament. Fac totul din pasiune și iubesc ceea ce fac. Legat de greutate, acum sunt bine, nu mai fac slăbire, dar, da. Eu am un stil de viață sănătos, o alimentație foarte sănătoasă. Pentru că nu e important doar să te antrenezi, e importantă și alimentația și mai sunt și alți factori care te ajută să fii în vârf de formă.

Cum te-a afectat pandemia de coronavirus? Știm cu toții că în starea de urgență a fost interzis accesul în sălile de sport. Cum ai reușit să te antrenezi, cum ai reușit să te menții în formă?
Nu am suferit din punctul de vedere al antrenamentelor. Am stat la curte și chiar m-am antrenat foarte bine în acea perioadă, am făcut antrenamente în aer liber și totul a fost ok. Am avut și motivație, trebuia să mă antrenez pentru calificare și am făcut antrenamente zi de zi.

Care sunt loviturile tale preferate?
Directă de dreapta și… în abdomen îmi place să lovesc foarte mult.

Care ar fi mesajul tău pentru adolescentele care ar vrea să-ți calce pe urme din punct de vedere al performanței, indiferent de sportul pe care îl aleg?
Să îndrăznească să meargă spre visurile lor, să și le îndeplinească, să aibă curajul de a începe acest drum și să facă cu pasiune ceea ce fac.

Să fie clar pentru orice fată care dorește să facă sport că, fără muncă, nu se poate realiza obiectivul asumat. Oricât de mult talent ai avea, dacă nu muncești, nu reușești. Munca este primordială, din punctul meu de vedere. Sigur că sunt și alți factori care contribuie la atingerea obiectivelor asumate: ne referim la hrană, la odihnă, la recuperarea după efort. Dar, dacă îți place ceea ce faci, sigur treci peste toate obstacolele”, o completează Adrian Lăcătuș, antrenorul lotului național de box și omul care, alături de soția sa, Mihaela Lăcătuș, a crescut-o pe sportiva Claudia Nechita.

Sursa Zilei: Dumneavoastră ați crescut-o pe Claudia, de mică. Aș vrea să vă întreb, având în vedere faptul că boxul este un sport subfinanțat de către statul român, cum reușiți să faceți posibile aceste performanțe? Cu ce bani va merge Claudia Nechita la Olimpiada de la Tokyo?

Adrian Lăcătuș: Nici nu am timp acum să mă plâng despre cum am ajuns până aici. Dar, pot spune că tot ce am făcut, am făcut de plăcere. Iubesc meseria de antrenor, așa cum și ea iubește postura în care se află, de sportiv de performanță. Este cea mai performeră sportivă a României la ora actuală și, dacă stăm să ne gândim, eu cred că vor veni și banii, urmează să vină. De aici încolo cred că se vor netezi drumurile, pentru că, și oamenii care vor să vină să ajute, vin căte noi atunci când avem o anumită valoare. De aici și munca pe care am făcut-o împreună, și explicațiile pe care i le-am dat de fiecare dată. Am zis: Ai răbdare! Cu răbdare și cu muncă vei reuși în viață! Ceea ce s-a întâmplat.

Ați reușit să identificați vreo sursă, vreun sponsor?
Am identificat o sursă, una destul de adevărată, serioasă, o familie de oameni care iubesc munca, realizările și care ni s-au alăturat. Este firma care ne-a dat aripi – Carmistin. Ne-am bucurat și aici ne-am oprit din căutări, ca să spun așa, și vom merge împreună către împliniri și realizări frumoase.

Răzvan Șuta / Raluca Dan