34.7 C
București
duminică, 1 august 2021 - 14:52

Clădirile guvernamentale cu risc seismic ar putea fi evacuate pentru consolidare

spot_img

sediul_guvernului

Mai multe imobile în care funcţionează instituţii importante ale statului au un grad de risc seismic ridicat. Declaraţia a fost făcută în urmă cu două săptămâni, pentru Sursa Zilei, de către deputatul PSD Mădălin Voicu. El a spus că, în urma unor discuţii cu specialiştii în domeniu, sediul Guvernului, cel al Ministerului Afacerilor Interne, cel al Poliţiei Capitalei, dar şi clădirea Ciclop sau hotelul Ambasador s-ar putea prăbuși la un cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter.

În acest context, deputatul Dan Cristian Popescu (Forţa Civică) a depus la Parlament un proiect de lege – pe care, de altfel, ar vrea să-l transforme, cu acordul guvernului, în ordonanţă de urgenţă – prin care, la nivel naţional, să se ia, prioritar, măsuri de finanţare şi executare a lucrărilor de consolidare, în perspectiva unui cutremur, pentru clădirile aflate în clasa întâi de risc seismic, fie că este vorba despre imobile de locuit, fie că este vorba despre instituţii de stat.

Potrivit proiectului, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, autorităţile vor trebui să ia măsura evacuării imobilelor cu risc seismic şi relocarea activităţii instituţiilor respective, până la efectuarea lucrărilor de reabilitare şi consolidare. De asemenea, în termen de un an, autorităţile vor fi obligate să acorde prioritate finanţării acestui program.

Surse parlamentare au declarat pentru Sursa Zilei că, cel puţin în ceea ce priveşte activitatea Guvernului şi a MAI, aceasta s-ar putea desfăşura pentru o perioadă chiar în clădirea Casei Poporului care, în prezent, este nefolosită în proporţie de 40 la sută.

Nicoleta Vera