8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 1:16
No menu items!

CJE a condamnat Ungaria pentru exceptarea producătorilor de palincă de la accize. Care este situația României

spot_img

palinka

Curtea de Justiție a UE (CJE) a condamnat joi Ungaria pentru că a menținut exceptarea de la accize pentru producătorii de palincă, în limita a 50 de litri, potrivit agenției MTI.

Ministerul Economiei de la Budapesta a transmis în replică faptul că este decis să își protejeze ”tradițiile de distilare”, care sunt parte a patrimoniului cultural al Ungariei.

Astfel, Guvernul ungar va începe negocieri noi cu Executivul UE pentru a găsi o soluție în limitele legislației UE. Un oficial guvernamental a afimat că decizia CJUE este ”încă o provocare șocantă a birocraților de la Bruxelles”.

Legislația Ungariei din 2010 prevede că producătorii pot distila, pentru consumul propriu, până la 50 de litri de palincă, la o concentrație de 86%, fără a plăti accize.

România se supune Directivei UE, prin care producătorii de băuturi alcoolice pentru consum propriu trebuie să plătească 50% din valoarea accizei, în limita a 50 de litri. În fapt, se estimează că doar 1% din accizele datorate de acești producători din România sunt plătite către buget.

 Vlad Bârleanu