14 C
București
duminică, 25 februarie 2024 - 10:26
No menu items!

Ciucă și Bode, liderii PNL care iau decizii de nerespectat

spot_img

Nicolae Ciucă și Lucian Bode vor intra în istoria PNL drept singurii lideri ai formațiunii care au luat decizii imposibil de respectat. Cei doi au semnat, pe 31 ianuarie, în calitate de președinte, respectiv, de secretar general al formațiunii, documentul prin care unor vectori locali importanți li se interzice să candideze la fotoliile de primar sau de președinte de consiliu județean, prejudiciind astfel grav PNL care riscă să piardă orașe sau județe-cheie. Asta face inutil ordinul celor doi, chiar dacă a fost avizat în Biroul Politic Național (BPN).

Așadar, Decizia nr. 06 din 31 ianuarie 2024 a BPN al PNL prevede, la articolul 1, că liderii filialelor județene vor fi obligați să candideze, în funcție de situație, fie pentru postul de președinte al Consiliului Județean, fie pentru cel de primar de municipiu – reședință de județ. 

Același document arată, la articolul 2, că acei candidați care vor obține un scor sub cel al filialei își vor pierde susținerea pentru alegerile pentru Parlament.

Iar la articolul 3 este prevăzut că „vor fi dizolvate conducerile filialelor județene care se vor clasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare (media dintre procent și numărul de voturi)”. 

Potrivit lui Ciucă, acestea sunt măsuri care au fost luate în interiorul PNL cu intenția de a-i mobiliza pe liderii filialelor să obțină un scor cât mai bun la alegerile viitoare.

Dar își permite PNL să piardă, de exemplu, Consiliul Județean Cluj sau Primăria Cluj – Napoca? Asta doar pentru că Alin Tișe și / sau („în funcție de situație” – cum predeve Decizia semnată de Ciucă și Bode) Emil Boc vor fi nevoiți să renunțe la candidaturi, deși sunt preferații electoratului, în favoarea lui Daniel Buda – obligat acum să renunțe la Parlamentul European și să candideze pe plan local, deoarece deține funcția de președinte al PNL Cluj. 

În plus, chiar Nicolae Ciucă a lăsat să se înțeleagă că Decizia pe care a semnat-o pe 31 ianuarie nu va fi respectată. El a declarat, sâmbătă, pe 3 februarie, la Prima TV că, Emil Boc a făcut o treabă foarte bună la Cluj şi că „are dreptul să aleagă ce va face în continuare”. 

Raluca Dan