18 C
București
duminică, 28 mai 2023 - 11:39
No menu items!

Ciucă nu se duce la negocierile cu profesorii

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă nu se duce la negocierile de miercuri cu profesorii. El a anunţat în urmă cu puțin timp că a dispus formarea unei echipe ministeriale din care vor face parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene, iar din partea premierului merge Secretarul general.

”Încep şedinţa de guvern făcând referire la subiectul care este pe ordinea de zi a dialogului între Guvern, coaliţie şi sindicatele din Învăţământ, în sensul menţinerii dialogului şi identificării soluţiilor, astfel încât greva din Educaţie să înceteze şi să avem elevii cât mai curând la şcoală şi să avem asigurate condiţiile care tot ceea ce ţine de programul de derulare a examenelor de final de an ai aibă loc conform calendarului, ca urmare a întâlnirilor pe care le-am avut împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, având o echipă a executivului, cât şi a legislativului care să poată să asigure încrederea necesară pe măsurile pe care noi le-am propus structurilor sindicale să se şi înfăptuiască”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de Guvern.

Nicolae Ciucă susține că au fost luat decizii care au venit în întâmpinarea tuturor problemelor acumulate în Educaţie.

”Am căutat să ne aliniem cumva la conţinutul legilor Educaţiei. Doresc doar să subliniez că din momentul preluării guvernării am alocat suplimentar 800 de miliarde de lei, sumă care într-adevăr nu acoperă nevoile şi problemele acumulate în ultimii 30 de ani, dar care repară şi îmbunătăţesc acele elemente care, pe bună dreptate, sunt aduse în dezbatere de reprezentanţii corpului didactic. Cu toţii suntem de acord că Educaţia trebuie să rămână prioritatea numărul unu, alături de Sănătate. Nu am făcut altceva decât să aliniem discursul pe care cu toţii l-am avut la măsuri concrete, măsuri care nu pot fi rezolvate o singură dată printr-un numitor comun. Ele vor trebui să fie aplicate într-un calendar, cu o bugetare şi pe o linie de dialog care va fi permanent deschisă cu personalul didactic şi nedidactic astfel încât să avem un suistem de educaţie performant şi care să asigure şansă la educaţie oricărui copil”, a mai spus şeful Executivului.

Ciucă a arătat că, în această după-amiază, a dispus formarea unei echipe ministeriale din care vor face parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene, iar din partea prim-ministrului va participa secretarul general al Guvernului.

”Sperăm ca în urma întâlnirii, pe baza dialogului onest şi echuitabil, pe baza măsurilor reale pe care le propunem, să avem o îniţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând”, a adăugat premierul Ciucă.

Ciolacu, așteptat la ședința de la sediul FSLI 

Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater”, a declarat la Radio România Actualități (RRA) că Marcel Ciolacu, ministrul Muncii și Ministrul de Finanțe au confirmat că vor veni la ședința sindicatelor din Educație, organizată la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

„În urma unor discuții pe care le-am avut aseară cu președintele PSD, cu domnul Marcel Ciolacu, am înțeles că o parte dintre cei invitați vor veni. Mai precis, domnia sa mi-a spus că speră să-i avem acolo, printre noi, pentru a dezbate problematica atât de complexă din momentul acesta din sistemul educațional, pe domnul Câciu, domnul Budăi, desigur, nu mi-a zis domnul Marcel Ciolacu despre doamna Deca, dar sunt convins că va veni, doar e ministrul Educației, domnul Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului (…)”, a spus liderul sindical la RRA.

Miercuri, 24 mai, are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care au fost invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat.

                                                                                                              Adina Silav