30 C
București
marți, 16 august 2022 - 21:20
No menu items!

City Insurance, pe primul loc în topul reclamațiilor la ASF, în 2015

spot_img

Numărul petițiilor primite de ASF Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la clienții companiilor de asigurăria scăzut cu 20% anul trecut, iar mai mult de jumătate din petițiile unice au vizat trei societăți de asigurare: City Insurance (cu o pondere de 20,7%), Euroins (16,3%) și Astra (14,4%), potrivit unui bilanț publicat luni de instituție. În august 2015, Astra a rămas fără autorizație de funcționare, iar în octombrie 2015, Euroins a intrat în procedură de redresare financiară. ASF amintește că are printre obiectivele principale apărarea drepturilor asiguraților.

Principalele concluzii ale analizei:

 • ASF a înregistrat anul trecut un total de 15.890 de petiții privind activitatea societăților de asigurare, în scădere cu aproape 20% față de nivelul din 2014.
 • Asigurările continuă să genereze circa 90% din petițiile primite de ASF de la consumatorii de produse financiare nebancare. Întărirea activității de supraveghere și reglementare s-a reflectat în reducerea cu 27% a numărului de sesizări cu petent unic, analizate și soluționate la nivelul Autorității, până la 9.284. Restul petițiilor au vizat reclamații dublate (2.097), aspecte care nu intră în competența ASF (1.491), solicitări de informații (874) sau reveniri la petiții deja analizate (364).
 • Reclamațiile privind asigurările auto RCA și Carte Verde, care au avut o pondere de 72,6% din totalul petițiilor unice referitoare la asigurări, au scăzut cu 25% față de 2014.
 • Numărul reclamațiilor legate de asigurări CASCO s-a diminuat cu aproape 37%, în timp ce segmentul asigurărilor de incendii și alte daune la proprietăți a consemnat o scădere a reclamațiilor cu 20,5%.
 • Dacă în 2014 Euroins și Astra concentrau aproape 60% din petițiile trimise de asigurați, în 2015 ponderea celor două societăți s-a redus la 30,7%, deși pe numele Astra au continuat să fie înregistrate 1.334 de petiții până la ridicarea autorizației.
 • Dintre cei nouă asigurători care continuă să activeze pe piața RCA, patru au înregistrat anul trecut creșteri ale numărului de petiții care au ajuns la ASF, în comparație cu 2014: City Insurance (+125%), Carpatica Asig (+56,2%), Asirom (+30,9%) și Generali (+32%).
 • În același timp, numărul petițiilor a scăzut în cazul a cinci asigurători: Euroins (-64,6%), Uniqa (-62%), Omniasig (-13,5%), Allianz-Țiriac (-11,7%) și Groupama (-1,7%).
 • La produsele de asigurări de viață, numărul petițiilor a scăzut cu 10,3%.
 • Aproape 84% din petenți au reclamat neplata sau plata parțială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de asigurați. În 2014 acestea erau problemele reclamate de 95% din petenți. Alte sesizări au vizat recalcularea valorii despăgubirilor, nerespectarea condițiilor contractuale sau a normelor RCA.
 • Cvasitotalitatea reclamațiilor vizează activitatea societăților de asigurare, mai puțin de 1% fiind împotriva brokerilor.
 • Aproape 62% din petițiile care au vizat societăți de asigurare s-au dovedit întemeiate și au fost soluționate în favoarea petenților. Mai mult de două treimi dintre acestea s-au finalizat prin plata despăgubirilor solicitate în dosarele de daună deschise.
 • Piața pensiilor private a generat anul trecut 1.256 de petiții, având o pondere de 7% din total. Mai mult de jumătate dintre petenți au solicitat informații privind apartenența la fondurile de pensii administrate privat, în condițiile în care majoritatea participanților noi la Pilonul II de pensii intră în procedura de repartizare aleatorie.
 • ASF a primit 758 de petiții care au vizat entități de pe piața de capital, reprezentând 4,2% din total. Nerespectarea drepturilor acționarilor a fost reclamată în circa 50% din sesizări, în contextul lichidării pieței RASDAQ.

V.B.