-1.8 C
București
duminică, 5 februarie 2023 - 21:57
No menu items!

Cîțu nu vrea reducerea TVA la energie. „Ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară. Nu sunt de acord”

spot_img

Reducerea TVA la energie ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară, a declarat sâmbătă, la Botoșani, premierul Florin Cîțu, care a precizat că nu poate fi de acord cu astfel de modificări ale sistemului fiscal. Propunerea a venit din partea furnizorilor de energie.

“Avem soluția de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil; în loc de octombrie 2022, aceasta să se aplice de la 1 ianuarie 2022. Avem o soluție de a compensa o parte din factură pentru lunile de iarnă de anul acesta pentru consumatorii vulnerabili. Nu vreau să umblăm la sistemul fiscal pentru că, după aceea, este foarte greu să revenim asupra lui și implicațiile sunt total diferite.

Dar vom susține în această iarnă consumatorii vulnerabili și o mare parte a populației va trece peste acestă iarnă fără să aibă un impact din creșterea prețurilor. Vom compensa o parte din factură.

Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se așteptau așa că sunt sigur că există resurse pentru a susține acest lucru”, a mai spus Cîțu.

În ultima perioadă furnizorii de energie electrică și de gaze naturale au notificat consumatorii cu creșteri ale prețurilor, care ajung în unele cazuri să fie duble sau triple.

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a transmis către autorităţi mai multe propuneri pentru scăderea facturii consumatorilor:

  • Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale;
  •  Scutirea de la plata accizei;
  •  Acoperirea parțială a facturii de utilități prin adoptarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil.

Propunerile AFEER pentru diminuarea facturii consumatorilor în viitor

  •  Implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice;
  •  Adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcției de noi capacități de producție;
  •  Urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.

C. Dumitrescu