24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 17:45
No menu items!

Cîțu despre proiectul de lege care permite interceptarea aplicațiilor: „Pentru mine era important să avem avizul CSAT”

spot_img

Florin Cîțu a făcut vineri câteva comentarii legate de proiectul de lege care permite interceptările conversațiilor pe Whatsapp, Messenger, Skype sau Telegram, proiect pe care l-a promovat în Parlament din funcția de premier cu trei zile înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, că este singurul partid care a votat, în Camera Deputaților, împotriva acestui proiect și le-a cerut senatorilor să-l respingă. 

„Mă uit la componenta care se referă la securitatea națională. Dacă acolo sunt diferențe de Codul de procedură penală, bineînțeles că pot fi corectate. De unde știți că sunt diferențe? Varianta care a venit acolo a fost avizat de CSAT. Cei de la CSAT știu mai bine. (…)E nevoie de acest proiect pentru 5G. Toate avizele au fost în Parlament. Nu sunt specialist. Pentru mine era important să avem avizul CSAT„, a spus Cîțu.

Guvernul Cîțu a adoptat, cu doar trei zile înainte să fie demis, un proiect de lege care permite autorităților să intercepteze inclusiv „conţinutul comunicaţiilor criptate”, adică cele realizate prin platforme precum Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire sau Telegram, afirmă Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI).

Între timp, proiectul a fost deja adoptat de Camera Deputaților, însă mai așteaptă dezbaterea și votul în Senat, cameră decizională.

Proiectul de lege era menit să transpună în legislația românească directiva UE 2018/1972 (Codul european al comunicațiilor). El a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor încă din luna octombrie 2020.