10.5 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 12:28

Cîțu: Compensarea facturilor de energie, de la 1 noiembrie. Plafonarea, doar dacă se decide în UE

spot_img

Compensarea facturilor de energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici și cei non-casnici se va face între 1 noiembrie 2021 și 31 mai 2022, iar plafonarea prețurilor la producători poate afecta investițiile companiilor, a afirmat joi prim-ministrul Florin Cîțu pentru DCNews.

Declarații Florin Cîțu:

  • Compensarea merge înainte, 1 noiembrie – 31 mai, nu mai e niciun fel de discuție. E o situație excepțională în toată Europa.
  • Ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul.
  • Vreau să fie foarte clar: vorbesc de consumatorul casnic și noncasnic. E vorba și de IMM-uri și de companii mici, care nu au aceeași putere de negociere ca o companie mare. Deci vorbim și de consumatorul casnic, dar și noncasnic. Soluții vor fi pentru ambele categorii. Vom avea această soluție cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie.
  • România este producător de energie, și electrică, și pe gaz. Aș vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiții ale companiilor. O intervenție brutală în plafonarea prețurilor poate să aibă alte implicații pe partea de investiții pentru aceste companii.
  • Dacă la nivelul UE se ajunge să se meargă și spre plafonare, nu are cum România să nu adopte și această strategie. Întâi aș vrea să ne concentrăm pe partea de compensare, să fie un produs bun, simplu, transparent, care să fie folosit în această iarnă și să poate fi folosit și în viitor, în situații excepționale.
  • Avem incasari mai bune, companiile vor alimenta mai bine bugetul statului, atfel încât să funcționeze sistemul.
  • Subvenția la gigacalorie va fi doar pt persoanele care au nevoie. Legea va asigura doar persoanele care au nevoie cu adevărat de ajutor. Subvenția a întreținut un sistem ineficient. Bucureștiul are cea mai mare subvenție pe gigacalorie, și cel mai mare PIB pe cap de locuitor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online ‘Plafonare versus compensare. Soluția salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale’, eveniment organizat de trustul DC News Media Group.