12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:25

Cîțu caută și acum vinovații pentru situația din valul 4

spot_img

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, vineri, că, din verificările făcute până acum, a reieșit că a fost tergiversată achiziția de Tocilizumab, spitalele au cerut concentratoare de oxigen și nu li s-a răspuns, iar în unele județe ambulanțele au un timp foarte mare de răspuns, ceea ce arată că valul 4 nu a fost pregătit.

“Suntem în anchetă pentru valul 4, să vedem cum a fost pregătit. Se pare că a fost o licitație  care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie a tot fost tergiversată, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament. Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și tergiversat această achiziție atâtea luni. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm exact cine e responsabil pentru acest lucru”, a spus Cîțu.

El a vorbit și de situația în care spitale de boli infecțioase care tratează bolnavi COVID au cerut concentratoare de oxigen și nu au primit niciun răspuns, deși la MS erau 40, primite ca donație din Germania.

“Au fost spitale care au făcut solicitare pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare din august. Aș vrea să știu ce s-a întâmplat, cine nu a răspuns ar trebui să răspundă cu funcția”, a declarat premierul interimar.

O altă situaţie legată de ancheta privind pregătirea valului 4 al pandemiei se referă la timpul de răspuns pentru urgenţe majore, Florin Cîţu arătând că s-a ajuns ca acest timp de răspuns să fie şi de 5-8 ore, la Ambulanţă, iar pentru testarea COVID-19, sunt judeţe unde ambulanţa se prezintă şi cu 5 zile întârziere.

“Nu se poate aşa ceva, este inadmisibil! Asta arată că nu a fost pregătit valul 4, pentru că în iunie timpul de răspuns era mult mai mic, chiar și pentru testare se ajungea imediat”, a precizat Florin Cîțu.

Premierul s-a aflat, vineri, în videoconferinţă cu reprezentanţii CNCCI, şeful DSU, Raed Arafat, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii și directorul Centrului Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.

                                                                                                                   Adina Silav