14.1 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 12:25

Cîțu a mințit în CV. Iowa State University îl contrazice în legătură cu masterul / UPDATE Ce spune Guvernul

spot_img

În declarații și în CV-ul oficial al șefului Guvernului României figurează două instituții americane de învățământ superior: Colegiul Grinnell și Universitatea de Stat Iowa. Jurnaliștii de la Libertatea au vrut să afle mai multe despre perioada de studii a actulului premier și astfel au descoperit că CV -ul premierului nu coincide cu realitatea. Cîțu susține în CV că a obținut un master la Iowa State University în 1999. Universitatea americană spune că în 2002. Guvernul a trimis ulterior un punct de vedere, în care se arată cronologia obținerii diplomelor de studii ale premierului.

Dacă la facultatea la Grinnell College lucrurile s-au petrecut întocmai cum sunt prezentate în CV, cu studii începute în 1992 și finalizate în 1996, în ceea ce privește masterul urmat la Iowa State University, apar neconcordanțe.

Cîțu susține că și-a început studiile de master în 1997 și le-a finalizat în 1999, însă aici apare o diferență de timp între ce susține actualul premier și datele furnizate jurnaliștilor de la Libertatea de facultatea publică din SUA.

„Confirmăm că Florin Cîțu a primit o diplomă Master of Science în Economie (Major Economics) pe 11 mai 2002 de la Universitatea de Stat Iowa”, au transmis reprezentanții instituției americane.

Florin Cîțu susține că a început masterul în 1997 și l-a terminat în 1999. Potrivit CV-ul său a urmat un doctorat din 1999 și până în 2002, fără a susține dizertația.

Iowa State University confirmă că Florin Cîțu a fost înscris la cursurile ei din august 1997 și pînă în mai 2002, dar că masterul și l-a luat în mai 2002.

Punctul de vedere al Guvernului, transmis după apariția informațiilor:

Referitor la informația apărută în presă, conform căreia premierul Florin Cîțu ar fi ,,mințit în CV-ul oficial de la Guvern cu privire la anul absolvirii masterului în SUA”, Guvernul României face următoarele precizări:

“În situația în care programul masteral este complet, sistemul universitar din Statele Unite ale Americii dă posibilitatea celor care termină anii de studiu să continue cu școala doctorală. Este și cazul premierului Florin Cîțu, care a terminat programul de master în cadrul Iowa State University și, în consecință,  a continuat parcursul universitar cu școala doctorală.

În timpul școlii doctorale, odată cu parcurgerea unor etape, studentul devine eligibil pentru diploma de master. În cazul în care studiile doctorale nu sunt încheiate prin disertație, atunci universitatea le oferă studenților o diplomă de master. 

Pentru acuratețea informației, premierul a menționat, în CV-ul său, în cazul școlii doctorale, că, deși cursurile programului doctoral au fost completate, nu a mai încercat să obțină disertația. Este evident, prin urmare, că premierul Florin Cîțu a fost de bună-credință atunci când și-a redactat CV-ul, nedorind niciun moment să inducă în eroare opinia publică cu privire la studiile sale.

C.D.