17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 14:14

Circulația pe drumurile naționale, paralizată de protestul transportatorilor. FOTO

spot_img

Mii de transportatori protestează, luni, în întreaga țară, mergând timp de o oră cu o viteză de doar 30 km/h, blocând astfel circulația pe drumurile naționale.

Circulația pe Şoseaua de Centură a Capitalei este sufocată luni de sute de tiruri care circulă cu oviteză extrem de redusă, depășirea acestora fiind aproape imposibilă. În țară, situația este similar, mai ales pe șoselele de centură a orașelor. Transportatorii protestează, astfel, față de scumpirea nejustificată a tarifelor la asigurările obligatorii (RCA).

„Protestul a început deja pe toată Centura Capitalei, se circulă cu viteză redusă. În momentul de faţă avem 800 de colegi şi văd că solidarizează şi vin în continuare şi alţii. Motivele noastre sunt legate de scumpirea excesivă şi în mod repetat a tarifelor la asigurarile obligatorii pentru toate categoriile de vehicule comerciale şi transport pasageri şi taxi, absolut tot, inclusiv pentru persoane fizice, care sperăm să solidarizeze astăzi cu noi şi să ne fie alături. Dorim scăderea tarifului, apariţia unui act normativ, ordonanţă, hotărâre de guvern, prin care tarifele să ajungă la normalitate, la nivelul european, la nivelul raportat situaţiei economice şi sociale din România şi să nu mai iasă banii din ţară pe cârca transportatorilor şi a economiei din România. Am purtat discuţii cu ministerul de zece luni şi nu se întâmplă absolut nimic. Începând de astăzi nu mai facem absolut nicio activitate în afară de a ne manifesta, până în momentul în care nu avem o certitudine printr-un document asumat la nivelul Guvernului cu privire la scăderea tarifelor şi la atingerea pragului de normalitate la tarifele RCA”, a declarat pentru Mediafax Augustin Hagiu, preşedinte de onoare al Federaţiei Operatorilor Români de Transport.

La protest participă câteva sute de maşini (tiruri, taxiuri şi microbuze). Tirurile care participă la protest au plecat din oraşul Popeşti către DN1, întâlnindu-se cu ceilalţi protestatari pe Şoseaua de Centură a Capitalei.

Centrul Infotrafic anunţă că traficul rutier pe Şoseaua de Centură a Capitalei este îngreunat la intersecţia cu căile de acces spre Popeşti-Leordeni, Tunari-Otopeni şi Mogoşoaia-Otopeni.

Potrivit președintelui Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, protestul s-a desfășurat pe linia de centură a orașelor Arad, Timișoara, Bistrița, Bacău și a altor mari orașe, între ora 10 și 12, urmând ca, pe 15 septembrie, să aibă loc un mare miting, la care sunt așteptate peste 100.000 de mașini. „Mitingul cel mai mare va avea loc pe data de 15 septembrie. Credem că vor depăși 100.000 de mașini în toate orașele țării unde sunt organizate, inclusiv cu Bucureștiul. Guvernul trebuie să dea această Ordonanță de Urgență pe care o cerem din 17 decembrie pentru modificarea legii RCA. Nu afectăm cu nimic bugetul statului, decât, probabil, aceste multinaționale își vor reduce profitul. Atâta tot”, a declarat luni Vasile Ștefănescu, la Digi 24.

Iată mai jos o galerie foto cu tirurile surprinse în trafic la Suceava

Olimpia Diaconiuc