9.3 C
București
vineri, 29 octombrie 2021 - 0:54

Circ în Parlament. Moțiunea PSD – “Da”, moțiunea USR PLUS-AUR, chiar dacă are decizie CCR – “Ba”

spot_img

Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au stabilit în ședința de marți, 28 septembrie, calendarul pentru dezbaterea și votul doar pe moțiunea de cenzură depusă de PSD. Astfel, moțiunea social-democraților, depusă tot pe 28 septembrie, va fi citită joi și dezbătută marțea viitoare, iar cea a USR PLUS – AUR, care a așteptat atâtea zile decizia CCR de azi, este în continuare blocată.

La propunerea PSD, s-a stabilit în unanimitate ca joi, 30 septembrie, la ora 14.00, să se citească în plenul reunit al celor două camere textul moțiunii de cenzură. Votul pe moțiune se va da marți, 5 octombrie, de la ora 12.00.

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

În schimb, în aceeași ședință BPR, propunerea USR PLUS ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută și votată de îndată a picat, marți, la votul din conducerile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Au fost 9 voturi pentru: Ludovic Orban, USR-istii si Ovidiu Gant (minorități). S-au abținut 16 membri de la PSD, PNL, UDMR. Propunerea nu a întrunit astfel numărul de voturi necesar.

Anca Dragu, președintele Senatului, a declarat imediat după BPR că parlamentarii PNL și UDMR au încălcat Constituția.

“Comunicatul CCR spune că trebuie să continue această moțiune de cenzură. Faptul că UDMR si PSD si PNL au votat împotriva continuării moțiunii USR arată că în continuare încalcă Constituția. Am văzut explicații halucinante, ar trebui să facem grupuri de lectură pentru Constituție ți comunicatele CCR”, a declarat Anca Dragu.

Și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a votat ca moțiunea USR PLUS să fie dezbătută, susține că blocarea acestei proceduri este neconstituțională.

“Împiedicarea derulării moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției și statului de drept. Cum să votezi împotriva programării cu argumente penibile care nu au legătură cu Constituția și decizia CCR? Guvernul Cîțu a câștigat doar o zi”, a explicat Orban.

Marilena Nedelcu