25.1 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 15:45
No menu items!

Cipru retrage cetăţenia altor patru ruşi sancţionaţi

spot_img

Autorităţile cipriote au anunțat, miercuri, că retrage cetăţenia altor patru ruşi sancţionaţi. Astfel, numărul de paşapoarte revocate persoanelor cu legături cu Rusia a ajuns la opt luna aceasta, relatează Reuters.

Familiile persoanelor vizate vor avea, de asemenea, paşapoartele revocate, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Niovi Parisinou, într-o declaraţie scrisă. Numele persoanelor nu au fost dezvăluite, în conformitate cu politica guvernamentală.

Pe 7 aprilie, Guvernul Ciprului a decis să retragă cetăţenia altor patru ruşi, deoarece se află pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană (UE) în urma invadării Ucrainei de către Rusia şi fiindcă sunt considerate apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin.

Cipru, membru al UE, a acordat cetăţenie celor 2.886 de cetăţeni ruşi, printre care investitori şi familiile acestora, din 2007 până în august 2020, într-o schemă a paşapoartelor care în prezent este discreditată.

Ei au fost printre cele 6.779 de persoane care au primit cetăţenia din partea insulei mediteraneene pentru o investiţie de minimum 2 milioane de euro. O comisie de anchetă ulterioară a constatat că schema a funcţionat într-un vid legal mai mult de un deceniu în lipsa unei monitorizări adecvate. Schema a fost întreruptă în noiembrie 2020.

                                                                                                                  Adina Silav