13.9 C
București
marți, 11 mai 2021 - 0:54

Ciorbă rădăuțeană

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

ciorba_radauteana

Ingrediente:

  • ½ piept de pui,
  • 1 morcov
  • 200 gr țelină,
  • 1 ceapă medie,
  • 1 ardei gras,
  • 30 gr mazăre,
  • pătrunjel,
  • mărar,
  • 4 gălbenușuri de ou,
  • 400 gr smântână,
  • 4 linguri ulei,
  • sare,
  • piper alb.

Mod de preparare:

Pieptul de pui se spală bine. Se taie în cubulețe și se freacă cu puțină sare.

ciorba

Se lasă să se săreze 30-40 minute, apoi se pune la fiert. Se poate pune la fiert carnea întreagă, doar că, după fierbere pieptul de pui trebuie scos și tăiat sau desfăcut în fâșii.

Cât timp fierbe carnea, se pregătesc legumele. Se curăță, se spală și se taie în cubulețe morcovul, ardeiul, țelina și ceapa. Când carnea a început să fiarbă și spuma se ridică, aceasta se îndepărtează cu ajutorul unei spumiere. După ce se ia a doua oară spuma, se adaugă la fiert și legumele și se lasă să fiarbă la foc mediu.

Între timp, smântâna și gălbenușurile de ou, care au stat la temperatura camerei cel puțin 30 minute, se vor amesteca bine, cu o lingură din lemn.

ciorba1

După ce legumele s-au fiert, se ia ciorba de pe foc și, separat, se iau 2 polonice din ciorbă. Acestea se toarnă peste amestecul de smântână și galbenusuri și se amestecă foarte bine.

ciorba2

Compoziția obținută se toarnă peste oala întreagă de ciorbă și se pune iarăși pe foc. Se lasă la foc mic pentru 5-7 minute, amestecând din când în când. Înainte ca ciorba să fie luată de pe foc, se adaugă pătrunjel și mărar și se potrivește de sare și piper.

Se servește caldă, cu mujdei de usturoi și oțet sau lămâie, dupa preferințe.

Poftă bună!

ciorba3Nicoleta Popa