34.6 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 21:47
No menu items!

Cioloş: Propunerile Turciei ar putea duce la oprirea migraţiei ilegale

spot_img

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că propunerile Turciei privind gestionarea migranţilor au fost ”în general” bine primite de şefii de stat şi de guvern, iar implementarea lor va duce la descurajarea migraţiei ilegale către UE în termen de câteva săptămâni de la punerea lor în practică.

„Această propunere surpriză, aş putea spune, a fost în general bune primită de şefii de stat şi de guvern europeni, însă, datorită consistenţei ei, s-a ajuns la concluzia că nu se poate lua o decizie astăzi dat fiind şi formatul acestei întâlniri (informal, n.r.). (…) Însă s-a fost formulat o declaraţie care conţine aceste propuneri venite din partea Turciei, declaraţie prin care preşedintele Tusk primeşte un mandat de negociere şi de pregătire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal care urmează să aibă loc săptămâna viitoare ”, a declarat Cioloş marţi dimineaţă, după reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE.

El a insistat asupra faptului că astfel va fi descurajată migraţia ilegală în UE.

”S-a concluzionat totodată că ruta migraţiei prin Balcani este practic întreruptă şi deci ţinută sub control şi dacă acest mecanism de oprire a migraţiei ilegale din Turcia va putea fi implementat, aceasta ar însemna că s-ar evita şi deschiderea altor rute de migraţie. (…) Se speră să fie descurajată complet, în câteva săptămâni, odată ce acest mecanism este aplicat, migraţia ilegală şi să se ajungă la ceea ce UE urmăreşte deja de mai multă vreme – la un control al migraţiei la frontiere şi la posibilitatea de a gestiona apoi doar migraţia legală, care ar trebui să aibă loc într-un număr mult redus faţă de ceea ce înregistrăm în momentul de faţă”, a subliniat primul-ministru.

El a explicat că propunerea venită din partea Turciei, după discuţii cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, presupune ”un angajament din partea Turciei de a prelua toţi migranţii ilegali care trec de frontiera Turciei în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în ţările de origine acei migranţi care nu provin din Siria şi de a accepta ca migranţi azilanţi doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Turciei”. ”Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia şi care ar urma urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranţi legal din Turcia spre Uniunea Europeană”, a mai spus premierul român.

„În schimb, Turcia aşteaptă din partea UE, dincolo de această readmisie legală a unei părţi din migranţi, şi o susţinere financiară mai consistentă care să treacă dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise. Aşteaptă, totodată, o accelerare a procesului de pregătire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, într-un proces mai accelerat. Iniţial, fusese promisă o liberalizare a regimului de vize pentru toamnă. Turcia aşteaptă ca acest proces să fie scurtat şi să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie şi, totodată, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere”, a detaliat şeful Executivului.

El a mai menţionat şi că declaraţia adoptată include ”anumite angajamente” privind sprijinul Greciei pentru a gestiona migranţii pe care îi are pe teritoriul său atât prin asistenţă umanitară de urgenţă, cât şi prin asistenţă suplimentară pentru gestionarea frontierelor, dar şi sprijin în asigurarea returnării către Turcia a migranţilor ce nu necesită protecţie internaţională.

Marţi premierul se va întâlni la Bruxelles cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care va susţine o conferinţă de presă comună.