1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 3:03
No menu items!

Cioloș, despre renegocierea PNRR cerută de PSD:”Pentru Cîțu ar fi penibil, pentru că este premierul care l-a semnat”

spot_img

Președintele USR, Dacian Cioloș, susține că există posibilitatea de a renegocia Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa cum și-ar dori PSD. Însă doar în 2023, iar asta ar însemna că totul să se reia de la zero.

”Eu le doresc succes, să-l renegociere. Pentru domnul Cîțu ar fi penibil, pentru că este premierul care a semnat PNRR-ul cu doamna președintă. Nu mi-e clar ce vrea domnul Ciolacu să renegociere. Dacă vrea să renegocieze reforme la care România s-a angajat, văd o mare problemă”, a declarat Dacian Cioloș, la Digi24.

Liderul USR a precizat că pe fiecare capitol din cadrul PNRR au existat reforme pe care țara noastră s-a angajat să le facă, iar renegocierea acestora ar însemna reluarea procesului de la zero.

”Acolo, nu a fost ușor nici pentru noi să le negociem, pentru pensii sau pentru altele. Pentru pensii, Comisia Europeană a cerut modificarea vârstei de pensionare, să o ducem mai sus. Colegii noștri din Guvern au convins să nu fie o obligativitate, să fie un criteriu opțional pentru fiecare cetățean dacă vrea să se pensioneze. Acesta deja a fost un element sensibil. Au fost și altele.

Dacă vor să majoreze alocările bugetare, din nou, acestea sunt legate de niște reforme. În acest cadru, în care PNRR nici nu a fost lansat, o renegociere ar însemna o readucere la zero. Ar trebui rediscutat, renegociat și ar urma să fie implementat la începutul anului viitor”, a spus Cioloș.

El a menționat că există stipulat ca în 2023 să se poată ajusta Programul Național de Redresare și Reziliență, în situația în care se decide că este nevoie.

În schimb, premierul interimar, Florin Cîţu afirmă că nu ştie ca PNRR să poată fi rediscutat la Bruxelles.

“Eu ştiu că nu. Dacă PSD are influenţă la Comisia Europeană şi poate să rediscute PNRR-ul vom vedea ce se poate discuta. Eu, care am negociat PNRR şi am discutat şi cu preşedinta Comisiei de mai multe ori, nu ştiu că se poate rediscuta. Dar, dacă se poate, PSD are poate altă influenţă acolo şi atunci vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la sediul PNL.

PSD vrea renegocierea PNRR, anunțând că vrea să ajungă la Comisia Europeană pentru a discuta anumite capitole.

Potrivit președintelui PSD, Marcel Ciolacu, aprobarea PNRR, de către Comisia Europeană, nu înseamnă că programele de investiții nu mai pot fi renegociate: „Vă spun că vom negocia anumite capitole din PNRR. La Comisia Europeană există această posibilitate, între șase luni și un an an se pot renegocia unele lucruri. Vom demonstra ce este sustenabil și ce nu, la ce ne angajăm sau la ce nu ne angajăm”.

                                                                                                                    Adina Silav