6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 20:29
No menu items!

Cioloş: PAC dispune de instrumente pentru sprijinirea producătorilor UE după interdicţiile Rusiei

spot_img

Rusia a impus restricţii la importul de produse alimentare din Uniunea Europeană

Dacian Ciolos

Politica Agricolă Comună (PAC) dispune de instrumente “noi şi moderne”, inclusiv rezerva de criză, pentru a-şi sprijini producătorii, a declarat, vineri, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după ce Rusia a impus restricţii la importul de produse alimentare din Uniunea Europeană (UE).

Înţeleg preocupările exprimate de sectorul agricol din Uniunea Europeană. Doresc să subliniez faptul că Politica Agricolă Comună dispune de instrumente noi şi moderne pentru a-şi sprijini producătorii, de îndată ce va fi necesar, inclusiv prin rezerva de criză, care poate fi deja mobilizată.

Dacian Cioloş
comisar european pentru Agricultură

Comisarul este încrezător în capacitatea sectorului agricol european “de a se reorienta rapid către noi pieţe şi oportunităţi”, dar consideră că acesta trebuie sprijinit pentru ca “această tranziţie să se întâmple cât mai uşor”.

Dacian Cioloş a afirmat că a discutat cu miniştrii Agriculturii din întreaga Europă, în special cu ministrul italian de resort, a cărui ţară asigură Preşedinţia Consiliului UE, şi a cerut Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene să creeze un grup de lucru care să analizeze “impactul potenţial în fiecare sector şi să evalueze cum putem furniza în mod eficient un sprijin semnificativ, dacă şi unde va fi nevoie”.

De asemenea, Cioloş informează că va trimite, vineri, o invitaţie către reprezentanţi ai statelor membre, experţi în probleme de piaţă agricolă comunitară, pentru a participa la o reuniune pe acest subiect, pe 14 august.

UE a adoptat recent o serie importantă de sancţiuni economice împotriva Rusiei, pentru a-l constrânge pe preşedintele Vladimir Putin să nu mai susţină acţiunile destabilizatoare din Ucraina.

În replică, preşedintele Vladimir Putin a decis, miercuri, să interzică sau să limiteze timp de un an importurile de produse agroalimentare din ţările care au adoptat sancţiuni economice antiruse.

D.M.