6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 5:44
No menu items!

Ciolacu și Ciucă se laudă cu modificări la pensiile speciale. Concret, nicio schimbare

spot_img

Atât premierul Nicolae Ciucă, cât și președintele PSD Marcel Ciolacu s-au lăudat, luni, cu depunerea în Parlament a amendamentelor la proiectul Legii pensiilor speciale, astfel încât această problemă – jalon în PNRR  – invocată inclusiv pentru amânarea rotativei guvernamentale – să fie, în sfârșit, rezolvată. Noul proiect prezentat public conține, însă, doar mici diferențe față de proiectul respins, la începutul lunii mai, de Banca Mondială, care a arătat că măsurile propuse au impact ZERO asupra bugetului pentru perioada următoare

Astfel, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, într-o postare pe Facebook, că, prin noua lege a pensiilor, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe (prevăzută și în proiectul analizat de Banca Mondială la începutul acestei luni – n.r.) și că se va aplica un impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale (față de 15% cât era prevăzut în proiectul inițial – n.r.). Reamintim că, în cazul impozitării cu 15% a pensiilor de serviciu (cum sunt pensiile magistraților, de exemplu) care depășesc salariul mediu, impozit ce ar fi urmat să fie aplicat pentru partea din pensie care este plătită de la bugetul de stat (nu din contribuțiile la asigurări sociale), experții Băncii Mondiale arătau că se așteaptă ca această măsură în sine să aibă un efect neglijabil asupra cheltuielilor brute. Pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul, arăta Banca Mondială.

„În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, a anunțat premierul.

Nicolae Ciucă afirmă că „pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”.

Premierul spune că „modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR”. „Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a adăugat Ciucă.

„Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme”, a explicat, la rândul lui, liderul PSD Marcel Ciolacu care a adăugat și că astfel România va îndeplini condiţiile necesare pentru a primi tranşa de aproape trei miliarde euro din PNRR.

„Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol şi sunt decis să merg până la capăt! Ţinta tuturor celor care am lucrat la aceste soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-şi aranjeze din pix pensii uriaşe, mai mari decât venitul din activitatea profesională”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook. Liderul PSD a adăugat că prin această acţiune se asigură că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a primit tranşa de peste trei miliarde euro din PNRR.

Raluca Dan