18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:11
No menu items!

Ciolacu se grăbește cu noile măsuri fiscal-bugetare. I-a convocat pe miniștri la Guvern

spot_img

Guvernul Ciolacu se reuneşte, miercuri, în şedinţă pentru Legea privind noile măsuri fiscal-bugetare, care va fi discutată în primă lectură. 

Şedinţa de Guvern va avea loc de la ora 17.00, urmând să se discute în primă lectură Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Potrivit calculelor coaliţiei, săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, premierul vrea să vină în faţa Legislativului cu proiectul de asumare a răspunderii.

Proiectul ar putea suferi modificări după ce UDMR a anunţat că nu este de acord cu toate măsurile din pachet, iar semnăturile UDMR cântăresc greu la şansele Opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură în Parlament, în urma asumării răspunderii. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirma, marţi, că pachetul de măsuri fiscale propus de Executiv are multe improvizaţii, unele fiind de neacceptat. UDMR va trimite propunerile sale Guvernului şi aşteaptă ca acestea să fie luate în considerare la elaborarea versiunii finale a proiectului.

Ce prevede Constituţia

Articolul 114 din Constituţie – Angajarea răspunderii Guvernului – prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor. De asemenea, prevede majorarea accizei la alcool şi tutun şi instituie impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare.

                                                                                                                 Adina Silav