11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 15:56

Cine vrea să obțină informații publice despre o firmă trimite SMS la Fisc. CUI-ul este obligatoriu!

spot_img

Cine vrea să obțină informații publice despre o firmă trimite SMS la Fisc. CUI-ul este obligatoriu!

Contribuabilii pot obține informații publice despre un anumit agent economic transmițând un mesaj text, prin SMS, care să conțină codul de identificare fiscală al societății respective, la numărul 1300, a transmis Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit Fiscului, contribuabilul va primi SMS de răspuns cu unele date care nu intră sub incidența secretului fiscal, deci informații care sunt publice inclusiv pe Internet. Acestea sunt: codul de identificare fiscală (CUI), denumirea firmei, înregistrat sau neînregistrat în scopuri de TVA, starea de inactivitate fiscală a firmei, aplicarea sistemului de TVA la încasare și codul de siguranță stabilit de ANAF.

Informațiile furnizate prin SMS sunt în concordanță cu datele existente în baza de date a ANAF”, se arată în comunicatul Fiscului. Pentru început, serviciul va fi disponibil în rețelele de telefonie mobilă Orange și Vodafone, dar reprezentanții ANAF spun că acesta va putea fi folosit și în alte rețele.

”Costul generat de folosirea serviciului de mesaje scurte este în sarcina contribuabililor care solicită informațiile. Tariful pentru un astfel de serviciu se stabilește și se percepe de către operatorii de telefonie mobilă”, mai transmite ANAF.

ANAF  a dezvoltat acest serviciu împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și este operațional de astăzi. Potrivit reprezentanților ANAF, serviciul se adresează în special persoanelor juridice care sunt în situația semnării unor contracte și au nevoie de informații minimale despre viitorul partener, dar nu au posibilitatea să le verifice pe Internet.

Cosmina Croitoru