10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:50

Cine va fi primul audiat de noua Comisie SRI din Parlament

spot_img

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că noua Comisie de control parlamentar al activității SRI, care se va constitui luni, după votul plenului reunit al Parlamentului, trebuie să-l cheme la audieri pe directorul SRI, Eduard Hellvig, pentru a clarific suspendarea generalului Florian Coldea.

Președintele Camerei Deputaților a precizat că, la aceste audieri, Eduard Hellvig va avea posibilitatea ca, într-un mediu oficial, instituţional, să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite. „După părerea mea, noua Comisie SRI trebuie să facă acest lucru, să-l cheme audieri pe Eduard Hellvig. Cred că şi el doreşte (…) O audiere fără patimă, făcută serios, este în beneficiul tuturor, şi al SRI, şi al Parlamentului, şi a opiniei publice”, a spus Dragnea, la Antena 3. „Instituţia e mult prea importantă, pentru că este vorba despre credibilitatea SRI, unde lucrează oameni profesionişti. O audiere civilizată, fără patimă, dar foarte serioasă, este necesară”, a precizat liderul PSD.

În același timp, el a anunțat că, luni, plenul reunit va vota constituirea Comisiei de control parlamentar al SRI, dar şi al SIE.

Adjunctul SRI, Florian Coldea, a fost suspendat din funcţie în urmă cu câteva zile după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiţă. Fostul parlamentar a vorbit, în mai multe înregistrări difuzate de România TV, despre relaţia sa cu Coldea, vacanţele petrecute împreună cu familia acestuia dar şi cum s-a întâlnit foarte des, în sediile SRI, cu Laura Codruţa Kovesi.

Singura reacţie a SRI pe tema informaţiilor transmise de Ghiţă a fost când instituţia a anunţat că se fac verificări pe tema celor semnalate de fostul deputat, pe parcursul anchetei Florian Coldea fiind suspendat din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI. Atribuţiile lui Coldea au fost preluate de Eduard Hellvig.

Valeriu Motoc