20.2 C
București
marți, 22 iunie 2021 - 8:22

Cine va conduce Parchetul Militar. Opțiunile procurorului general

spot_img

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, și-a prezentat opțiunile pentru șefia Secției Parchetelor Militare: generalul de brigadă Gheorghe Coșneanu, pentru funcția de procuror șef, și Ion Alexandru, pentru funcția de procuror șef adjunct. Lazăr i-a transmis nominalizările sale ministrului justiției, Raluca Prună, au declarat pentru Sursa Zilei, surse judiciare.

În martie anul trecut, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, generalul de brigadă Gheorghe Coșneanu a fost numit, pentru un mandat de trei ani, în funcția de șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Secției Parchetelor Militare.

CSM arăta în raportul publicat la acea dată că Gheorghe Coșneanu – procuror militar de peste 34 de ani – a primit calificativul “foarte bine” la ultima evaluare și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani de activitate. 

Gheorghe Cosneanu instrumenteaza dosarul accidentului aviatic din Apuseni, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si medicinista Aura Ion. In plus, dosarul accidentului aviatic de la Siutghiol – in care au murit toti membri echipajului elicopterului SMURD prabusit in apa inghetata a lacului, pe 15 decembrie 2014 – se afla pe rolul Sectiei de Urmarire Penala a Sectiei Parchetelor Militare, coordonata de Cosneanu. Ambele dosare treneaza pe rolul Parchetului Militar, fara ca vreun reprezentant al vreunei institutii a statului sa dea explicatii in legatura cu modul in care s-a intervenit pentru salvarea victimelor celor doua accidente, asa cum se intampla, spre exemplu, in cazul incendiului din clubul Colectiv.

La rândul lui, Ion Alexandru a condus Secția de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari din cadrul DNA, până  la începutul lunii iulie a anului trecut, când a fost eliberat din acest post prin decret prezidențial, semnat de Klaus Iohannis.

DNA arăta la acea dată că a fost dispusă eliberarea din funcție a procurorului Ion Alexadru ca urmare a desființării Sectiei de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari și reorganizării acesteia într-un serviciu independent în cadrul DNA – nivel central. Alexandru este sotul Marianei Alexandru, a fost procuror sef adjunct în cadrul Secției a II-a a DNA.

Redacția Sursa Zilei