15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 4:50

Cine sunt primii pacienți din România tratați cu Remdesivir, medicamentul cu rezultate „semnificative” împotriva COVID-19

spot_img

Remdesivir, unul dintre cele mai promiţătoare antivirale pentru tratamentul COVID-19, a ajuns în România. De alaltăieri, cu acest medicament sunt tratați bolnavi din Timișoara, aflați în stare gravă. În SUA, medicamentul a devenit noul standard de tratament, în condițiile în care pacienții care au primit Remdesivir s-au recuperat în 11 zile, față de 15 zile cât a durat în medie vindecarea în cazul altor tratamente. De asemenea, mortalitatea a fost mai mică, anunță digi24.ro.

Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spune că spitalul a primit mai multe doze din acest medicament compasional pentru a fi administrat pacienților noștri cu forme severe de boală.

E un antiviral care a fost folosit în diferite patologii, inclusiv Ebola, cu efecte bune sau mai puțin bune, studiile sunt contradictorii și acolo. Dar a fost folosit pentru forme severe și critice pentru pacienții COVID, iar clinic, cei care au studiat această patologie au arătat o evoluție foarte bună. După administrare, starea generală s-a îmbunătățit mulți dintre pacienți care au fost chiar critici au depășit această fază”, a spus Musta.

El a precizat că la spitalul din Timișoara, această terapie este folosită la pacienții în stare foarte gravă, începând de alaltăieri. Medicamentul nu este cunoscut să aibă efecte adverse îngrijorătoare sau dătătoare de moarte, de aceea s-a acceptat folosirea lui pe pacienții de la Timișoara.

Întrebat dacă acest tratament va fi cel care va scăpa românii de COVID-19, medicul a răspuns: „Nu știu, e prematur. Sunt multe terapii în studiu. Depinde și de costul terapiei. S-ar putea ca accesarea de către statul nostru să fie mai dificlă. Întotdeauna, la masa bogaților vin cei care au mulți bani.

Remdesivir ajunge de asemenea la bolnavi din Iași și București. Agenția Națională a Medicamentului anunța la sfârșitul săptămânii trecute că 30 de doze urmează să ajungă în România.