4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 19:36
No menu items!

Cine sunt noii judecători de la CCR

spot_img

Curtea Constituţională a declanşat procedura de numire a 3 judecători, deoarece luna viitoare expiră mandatele preşedintelui CCR, Augustin Zegrean şi ale juedcătorilor Tudorel Toader şi Valentin Puskas.

Potrivit Constituţiei, cele trei nominalizări trebuie făcute de Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor.

Pentru postul de judecător nominalizat de Camera Deputaţilor, Attila Varga a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaților, cu 13 voturi “pentru” și 7 “împotrivă”. Candidatura sa, propusă de grupul UDMR, urmează să fie supusă votului plenului Camerei Deputaților.

La aceeaşi şedinţă a Comisiei juridice trebuia audiată şi Monalisa Neagoe, propusă pentru CCR de PNL, atât din partea Camerei Deputaţilor, cât şi din partea Senatului. Monalisa Neagoe nu a venit însă la ora stabilită pentru audieri. Din partea PSD nu a fost nominalizat încă un candidat, surse din partid declarând presei că senatorul Ioan Chelaru şi senatorul Florina Ruxandra Jipa ar fi printre favoriţi. După audierile din Comisia juridică, deputaţii vor întocmi un raport, care va fi supus plenului Senatului săptămâna viitoare.

Pentru postul de preşedinte al Curţii Constituţionale, în locul lui Augustin Zegrean, Preşedinţia ia în calcul varianta numirii Liviei Stanciu, actuala preşedintă a Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie, conform jurnalul.ro. Livia Stanciu, căreia îi expiră mandatul la ÎCCJ în septembrie, este şefa completului de cinci judecători al Instanţei Supreme, completul care l-a condamnat pe liderul PSD Liviu Dragnea la doi ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Referendumul. 

S. Marinescu