23 C
București
luni, 20 mai 2024 - 18:42
No menu items!

Cine sunt miliardarii americani care se întâlnesc cu Xi Jinping la San Francisco

spot_img

Liderii unor corporații multinaționale, printre care Microsoft, Citigroup și Exxon Mobil, se reunesc la San Francisco pentru a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping și alți politicieni asiatici. Cap de listă este nimeni altul decât Elon Musk, fondatorul Tesla. 

Această adunare crucială are loc în condițiile în care relația SUA-China dă semne de dezgheț timid. Întâlnirea face parte din forumul de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), care are ca scop promovarea comerțului liber și echitabil în întreaga regiune.

Mize mari pentru comerțul mondial

În centrul discuțiilor se află climatul comercial dificil, accentuat de restricțiile impuse de SUA asupra cipurilor pentru computere de înaltă performanță și de investițiile în China. Ca răspuns, China și-a amplificat eforturile în ceea ce privește producția de cipuri și promovarea bunurilor de consum locale.

Acest summit oferă o platformă de discuție pentru giganți din lumea afacerilor, precum Jane Fraser de la Citigroup, Darren Woods de la Exxon, Satya Nadella de la Microsoft și Elon Musk de la Tesla, pentru a-și aborda preocupările și ambițiile într-un cadru informal cu președintele chinez Xi Jinping, scriu jurnaliștii „Financial Post”. 

Un punct de cotitură în relațiile dintre SUA și China?

Președintele Joe Biden, care urmează să se întâlnească cu Xi Jining la San Francisco, și-a exprimat speranța pentru îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și China.

Discuțiile sunt văzute ca un potențial punct de cotitură, în condițiile în care ambele țări au arătat recent gesturi de bunăvoință, inclusiv faptul că China a luat în considerare un acord de achiziție a avionului de linie 737 Max de la Boeing și achiziția de soia americană.

Agenda discuțiilor dintre directorii americani și Xi Jinping

Dincolo de discuțiile geopolitice, APEC oferă o platformă crucială pentru liderii din mediul de afaceri pentru a crea rețele și a discuta probleme globale cheie.

Elon Musk urmează să se alăture directorului general al Salesforce, Marc Benioff, într-o sesiune intitulată „Conversații despre viitor”, în timp ce directorul general al Exxon, Woods, va aborda provocările climatice în discursul său.

Punctul culminant al evenimentului este mult-așteptata cină cu președintele Xi, în cadrul căreia directorii executivi vor căuta asigurări cu privire la angajamentul Chinei de a rămâne deschisă pentru afacerile internaționale.

Provocări și oportunități pentru tehnologie și comerț

Summitul se concentrează, de asemenea, pe domeniul în plină expansiune al inteligenței artificiale, Nadella de la Microsoft subliniind rolul acestei tehnologii în economia globală. Cu toate acestea, actualele tensiuni politice reprezintă o provocare pentru companii, în special pentru cele precum Apple Inc. care are mize semnificative în materie de venituri în regiune și se confruntă cu o concurență tot mai mare din partea unor firme locale precum Huawei Technologies.

Echilibrul dintre comerț și diplomație

Corporațiile americane navighează într-un peisaj complex de aliniere cu China, abordând în același timp preocupările internaționale cu privire la aspecte precum drepturile omului și securitatea datelor.

Companii precum Apple s-au confruntat cu o examinare amănunțită a operațiunilor lor din China, iar Elon Musk de la Tesla a fost criticat pentru declarațiile sale referitoare la Taiwan.

Summitul reprezintă o oportunitate pentru aceste corporații de a pleda pentru mai mult comerț și creștere economică, abordând în același timp complexitatea geopolitică a relației dintre SUA și China.

Emanuel Stan