10.8 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 10:15

Cine sunt evazioniștii care-i ară pământul lui Băsescu

spot_img

jihad-khalil_ZF

Libanezul El Khalil Jihad, de 49 de ani – cel care controlează societatea Maria Group Chirnogi, care se ocupă de terenul agricol cumpărat, în județul Călărași, de fiica cea mare a președintelui, Ioana Băsescu, cu ajutorul consilierului prezidențial Adrian Rădulescu – a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT, anul trecut, alături de partenerul său de afaceri Youssef  Laoun, de 39 de ani. Acuzațiile aduse celor doi: spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă.

Potrivit procurorilor, sub conducerea celor doi libanezi, mai multe persoane se foloseau de firme prin intermediul cărora ar fi creat circuite financiare şi comerciale fictive, obţinând profituri de ordinul zecilor de milioane de euro prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor către stat. Grupul condus de El Khalil şi Laoun ar fi realizat, în perioada 2010-2011, exporturi masive de cereale în ţări din afara UE, susţinând că cerealele sunt producţie din România și primind astfel deduceri de TVA, în timp ce marfa era adusă din Liban şi Turcia. DIICOT estima prejudiciul cauzat statului la 30 de milioane de euro.

De altfel, grupul de firme condus de El Khalil Jihad și “partenerii” săi a derulat afaceri de zeci de milioane de euro cu statul. Spre exemplu, în vara lui 2011, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a încheiat două contracte, în valoare totală de 80 de milioane de lei (aproape 20 de milioane de euro la cursul leu/euro de la acea dată) cu societatea Agro Chirnogi SA, din județul Călărași, controlată de El Khalil Jihad.

Rețeaua de firme

Firma Agro Chirnogi SA este de fapt fosta Întreprindere Agricolă de Stat (IAS) Chirnogi. Societatea este patronată de cetățeni libanezi. Astfel, Raji Ibrahim El Khalil (ruda lui Jihad) și Nassif Elias Jabre au câte 0,00005 % din capitalul social, iar firma Maria Group SRL, 99, 97%. Aceasta din urmă, și ea implicată în dosarul de la DIICOT, este deținută de Charbel Gebran Tohme, Fadi Elias Laoun, Jihad Ibrahim El Khalil, Mazen Gebran Tohme, Raji Ibrahim El Khalil, Sarkis Elias Sarkis și Youssef Tanios Laoun. Administratorii SC Agro Chirnogi sunt frații Raji și Jihad Ibrahim El Khalil, învinuit de DIICOT. Acesta din urmă conduce o altă societate din domeniul agricol, Agroindustriala Voitim Voiteni SA, în care este asocia cu Samir Abboud, Maurice Bouzerdan Tanios și Gheorghe Duvlea. Un anumit procent este deținut și de societatea Maria Trading SRL, în care Jihad Ibrahim este asociat alături de Samir Abboud, Raji Ibrahim El Khalil, Chadi Esper El Khalil, Charbel Gerban Tohme, Adib El Khalil și Maurice Bouzerdan Tanios. Maria Trading activează în domeniul creșterii animalelor și al producției de lapte.

El Khalil Jihad, sponsorul PSD

Afaceristul libanez Jihad Ibrahim El Khalil a fost văzut până nu demult drept un apropiat al fostei guvernări social-democrate, dar și al lui Omar Hayssam, fiind chiar sponsorul PSD pentru campaniile electorale. De altfel, în perioada în care se ascundea, după eliberare, Hayssam a fost văzut prin zona municipiului Oltenița, controlată de libanez, la doar câțiva kilometri de proprietățile lui Jihad. Afaceristul libanez a ajuns în România în anii ’90, o dată cu un grup de „investitori“ conaţionali, „pe filiera“ fostului premier libanez Rafik Hariri, care a pus bazele unei colaborări economice cu România. Jihad Ibrahim El-Khalil a devenit, la scurt timp, un  apropiat al Partidului Social Democrat.

Pe de altă parte, firmele sale de pe valea Dunării au rambursat TVA în valoare de câteva milioane de dolari pe timpul guvernării PSD, pentru exporturile de bovine.

Afaceristul libanez a beneficiat, de asemenea, de zeci de miliarde de lei vechi, reprezentând subvenţii acordate de stat pentru activităţile desfăşurate în agricultură, în vremea mandatului de ministru al lui Ilie Sârbu. De altfel, în aceeași perioadă, libanezul a reușit preluarea fostelor ferme de stat de pe valea Dunării, printre care și IAS Chirnogi, ale cărei active sunt situate la câţiva kilometri de Olteniţa.

Oana Niculescu Mizil – afina și asociată

Afaceriștii libanezi au legături cu PSD și prin prisma afinității avute cu Oana Niculescu Mizil Ștefănescu, fostul președinte al organizației județene a PSD din Călărași. Deputata din colegiul uninominal 20 București (cartierul Ferentari) a fost măritată cu libanezul Jamil „Jimmy” Zeaiter Tohme, născut în localitatea Kornet El Hamraa. Cei doi au fost sau mai sunt asociați în firmele Jto Foods, Efect Prod (ambele activând în domeniul cofetărie/patiserie) și Monden Media Group MMG, o societate care a editat revista „Monden”. Oana Niculescu Mizil a mai fost asociată și în firma Getteco Group General Trading&Technical Company.

Fostul soț al Oanei Mizil, Jamil Tohme, este născut în aceeași localitate cu Charbel și Mazen Tohme, cel mai probabil rudele sale, afaceriștii din Agro Chirnogi, dar și cu alți asociați ai acestora, precum Sarkis Elias Sarkis, acesta din urmă fiind un alt prosper afacerist libanez, care controlează 16 firme, printre care celebra Toneli, producătoarea ouălor de consum.

Andrei Tudor