10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 3:42

Cine sunt candidatele la statutul de Primă Doamnă

spot_img

Sunt puternice, extrem de active și realizate profesional independent de soții lor. Ele sunt noile aspirante la statutul de Primă Doamnă a României pentru cel puțin un mandat

first lady

Dacă în ultimii 24 de ani discreția a fost numitorul comun al soțiilor de președinți – Nina Iliescu,  Nadia Constantinescu și Maria Băsescu – “noul val” prevestește schimări majore la Palat. Și, pentru că se spune că, în spatele fiecărui bărbat de succes, se află o femeie puternică, în lupta electorală pentru noiembrie prezidențial se vor măsura nu doar candidații, ci și consoartele lor. Cel puțin până astăzi, principalele cupluri aspirante la Cotroceni ar fi Victor Ponta și Daciana Sârbu, Cătălin și Alina Predoiu, Klaus și Carmen Iohannis, Cristi și Mariana Diaconescu, Mihai Răzvan și Daniela Ungureanu și Mihaela și Mircea Geoană.

Daciana Sârbu și alimentația sănătoasă

Soția lui Victor Ponta are 37 de ani, a terminat Facultatea de Drept, provine dintr-o puternică familie social-democrată (este fiica liderului PSD Ilie Sârbu) și se află la al doilea mandat de europarlamentar. A descoperit, mai ales după nașterea fetiței – Irina- că politica o poate ajuta să pună în practică ceea ce cu adevărat o interesează: alimentația sănătoasă, mai ales în ceea ce-i privește pe copii.

Dacă acasă și-a impus deja stilul de gătit, Daciana Sârbu a înființat și Asociația Școala pentru Sănătate, lansând și un ghid practic de nutriție pentru părinți și educatori  – “La grădiniță și acasă, numai hrană sănătoasă”. Își dorește să obțină scăderea taxelor la produsele bio în România, iar în Parlamentul European a reușit deja să blocheze o inițiativă privind comercializarea liberă a produselor alimentare provenite de la animalele clonate.

Iubește copiii, își mai dorește unul și nu ratează nici o ocazie de a merge în grădinițe și scoli pentru a-i învăța pe micuți cum se cultivă legumele sau cum se gătește gustos și sănătos.

Daciana Sârbu nu s-a ferit nici o secundă să apară la brațul soțului ei în întâlniri oficiale sau private cu lideri importanți ai lumii, ba chiar a reușit să dea acea pată de culoare unor vizite mai mult decât protocolare. Soția lui Ponta a fost, în repetate rânduri, nominalizată ca una dintre cele mai frumoase femei politician de la noi.

Alina Predoiu și arta confecționării bijuteriilor

A terminat Facultatea de Drept, dar adevărata ei pasiune este crearea bijuteriilor. Alina Predoiu, soția candidatului PDL la Președinția României, Cătălin Predoiu, este o femeie împlinită și cu o carieră în arta frumosului. După ce și-a luat licența în legi și Coduri, Alina Predoiu s-a îndreptat spre Școala de Bijuterie Contemporană, pe care a terminat-o cu brio, iar acum este unul dintre cei mai in vogă tineri designeri de bijuterii. Recent, ea și-a lansat și o nouă colecție  – “Bijuterii cu alint 2014” – eveniment de la care nu a lipsit nici soțul ei.

Cuplul are doi copii, un băiețel și o fetiță și, chiar dacă până acum Alina Predoiu nu s-a făcut remarcată la capitolul apariții politice publice,  cu siguranță, în calitate de Primă Doamnă, dacă votul va trimite familia Predoiu la Cotroceni, va avea un cuvânt important de spus cel puțin în ceea ce privește susținerea artelor și a tinerilor care au ales acest domeniu.

Carmen, principalul sfetnic  al lui Klaus Iohannis

Obișnuită deja cu statutul de Primă Doamnă, chiar dacă doar la nivelul Sibiului, Carmen Iohannis a fost, de-a lungul timpului, tot timpul la brațul soțului ei când protocolul a impus-o și s-a făcut remarcată cu desele ei apariții în special în anul în care Sibiul a fost Capitala Culturală Europeană. Cei doi sunt mari amatori de teatru și, în plus, soția lui Klaus Iohannis iubește moda. Este profesoară de engleză la un liceu de top din Sibiu, nu are copii, astfel că una dintre principalele ei preocupări este să analizeze viața politică și să-și consilieze soțul. De altfel, într-un interviu de acum câțiva ani, Klaus Iohannis mărturisea că  are  foarte mult noroc cu soția sa cu care este căsătorit de peste 20 de ani.

Discutăm chestiunile, chiar și de natură politică, dar nu vine niciodată cu insistențe ultimative. Chiar dacă vine cu sugestii, în politică îmi lasă inițiativa și îmi înțelege deciziile. E foarte bine pentru mine că pot să discut de câte ori apare o problemă cu persoana care-mi este cea mai apropiată, fară să rezulte de acolo o presiune” , spunea Iohannis.

Carmen Iohannis este și ea implicată în asociații de ajutorare a copiilor proveniți din familii sărace.

Mariana Diaconescu – în TOP-ul femeilor puternice din România

Nominalizată anul acesta în top “200 cele mai puternice femei din business” și “Woman in Power”, Mariana Diaconescu, soția candidatului PMP la Președinția României are un CV impresionant. Economist de profesie și cu un doctorat în economie, Mariana Diaconescu a lucrat în cei 20 de ani de carieră în cele mai puternice instituții financiare, precum BNR și Eximbank – unde a avut și un mandat de director general – iar acum conduce compania de asigurări Asirom.

Nu s-a mulțumit doar cu Academia de Studii Economice și cu doctoratul, ci a urmat specializări de profil la Institutul Monetar Internațional, Academia Europeană și  Banca Central Europeană.  Mariana și Cristian Diaconescu au împreună o fiică, pe Cora-Alexandra și, chiar dacă au traversat o perioadă tumultoasă după dezvăluirile presei tabloide despre presupuse relații extraconjugale ale politicianului, cei doi au rămas o familie. Într-o scrisoare adresată celor care publicaseră poze așa zis compromițătoare cu ministrul de externe pe atunci, Cristian Diaconescu, Mariana spunea: “Eu și soțul meu am fost colegi de liceu, am stat în aceeași bancă, suntem căsătoriți de peste 27 de ani, avem o fiică minunată și  nimic, dar absolut nimic din tot ce se poate întâmpla unui om cum este soțul meu, nu va rupe relația minunată pe care o avem de o viață“.

Daniela Ungureanu – Terapie Intensivă fără politică

daniela-ungureanu

Nimeni nu a văzut-o pe Daniela Ungureanu, soția lui Mihai Răzvan Ungureanu, altfel decât în halat și în alt loc în afara sălii de Terapie Intensivă a spitalului Fundeni. Soția fostului premier, actual aspirant la Cotroceni pare că trăiește complet ruptă de viața politică a soțului, însă cu o preocupare pe cât de nobilă, pe atât de dificilă. Este medic-anestezist și viața ei se împarte între gărzile din spital și băiețelul cuplului – Ștefan.

Nici măcar atunci când Ungureanu a fost votat premier, soția sa nu a venit la Parlament, ea fiind într-una din zilele acelea grele cu operații și gardă, semn că indiferent unde va ajunge, politic vorbind, Ungureanu, ea nu va părăsi pentru nimic în lume sala ATI.

De altfel, programul extrem de obositor și-a pus amprenta și Daniela Ungureanu a avut mari probleme la naștere. Băiețelul cuplului a venit pe lume cu trei luni mai devreme și și-a ținut părinții cu sufletul la gură până când medicii l-au scos din incubator.

Mihaela Geoană, Primă Doamnă pentru o noapte

Pe modelul tipic american, Mihaela Geoană, soția celui care a fost în 2009, pentru o noapte, președintele României, este în permanență la brațul soțului ei, obișnuită cu lumea politică și cu diplomația. De altfel, dintre toate soțiile aspirante la Cotroceni, ea are cele mai clare opinii în ceea ce privește schimbările ce trebuie aduse la Palat.

Are 52 de ani, a terminat Institutul de Arhitectură, a profesat o perioadă în domeniu, apoi a plecat, alături de soțul ei în diplomație. Nu s-a mulțumit cu statutul de soție simplă. În 2001 a pus bazele Fundației “Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură” și, din aprilie 2007, este președinta Crucii Roșii din România, conduce și organizația nonguvernamentală “Millenium for Human Rights” și este cea mai proeminentă figură de la noi în lupta contra cancerului de sân.

Mihaela și Mircea Geoană au împreună doi copii, Ana Maria și Alexandru. Știe foarte clar că rolul de cuplu prezidențial li s-ar potrivi mănușă. Într-un interviu acordat acum doi ani ziarului “Adevărul”, Mihaela Geoană mărturisea că i-ar fi plăcut să fie Primă Doamnă.

Pentru noi era cea mai mare onoare. Mi-ar fi plăcut, din acest punct de vedere, de ce să nu recunosc. Cred că şi Mircea ar fi făcut o treabă foarte bună, cred că şi eu aş fi făcut lucruri utile. Am fi fost vizibili, am fi fost acceptaţi în toată lumea, aşa cum trebuie să fie un preşedinte şi familia lui. Cred în continuare că Mircea ar fi potrivit ca preşedinte. Dacă se vor aşeza <<astrele>> în aşa fel încât să fie nevoie de el, se poate. Dacă nu, nu va fi o tragedie pentru noi. Sunt foarte multe idei despre cum s-ar putea deschide Palatul Cotroceni. Poţi să-l deschizi pentru anumite evenimente culturale pe care vrei să le susţii, pentru evenimente de caritate care sunt importante. Sunt, de exemplu, grădinile care pot fi folosite. Cred că ar trebui să se întâmple dineuri, recepţii, expoziţii, spectacole, foarte multe lucruri şi la un alt nivel. Păi, nu poţi să ai tacâmuri de inox şi suport de hârtie pe farfurie la Palatul Cotroceni! Este foarte mult rafinament care ar fi de adus. Dar sunt sigură că se va întâmpla atunci când va fi acolo o familie care dă atenţie şi lucrurilor acestora, o familie în adevăratul sens al cuvântului, care decide să fie implicată împreună, ca familie, plănuia încă de acum doi ani Mihaela Geoană.

Nicoleta Vera