12.5 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 17:17

Cine se poate vaccina, de marți, cu doza a treia

spot_img

Marți începe vaccinarea cu doza a treia doar pentru cei care au şase luni de la a doua doză. În ultimele zile, însă, numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a explodat, zeci de localități depășind deja rata de infectare de 6 la mia de locuitori. 

Medicii de familie şi specialiştii atenţionează că România ar putea să ajungă ca Italia în primul val al pandemiei, asta deşi în prezent există vaccinul care poate proteja de boală.

Membrii CNCAV au hotărât, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager. Administrarea dozei a treia este recomandată persoanelor vulnerabile, cele peste 65 de ani, cu boli cronice, personal din centrele medico-sociale, persoanelor cu risc mare de expunere, angajați din sănătate și învățământ.

”Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Potrivit CNCAV, doza de rapel se va face doar cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

”Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel”, a mai precizat CNCAV.

Raluca Dan