12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:03
No menu items!

Cine se bate pentru a fi șeful procurorilor din România

spot_img

Șefia Parchetului General este disputată de cinci procurori, printre care fostul șef al DIICOT, Codruţ Olaru, și fosta președintă a CSM, Oana Schmidt-Hăineală.

Procedura de selecţie a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost demarată în luna februarie de Ministerul Justiţiei, după demisia lui Tiberiu Niţu din această funcţie.

Potrivit calendarului stabilit de minister, procurorii care doresc să ocupe această funcţie şi-au putut depune candidatura până la data de 16 martie. Candidaţii vor avea discuţii cu ministrul justitiei, în perioada 18 – 22 martie. La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea ministrului justiţiei către preşedintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016.

Codruț Olaru, în prezent adjunct al procurorului general, a declarat pentru Mediafax că şi-a depus candidatura miercuri seara.

Olaru este procuror din 1995, începându-și cariera la Parchetul Judecătoriei Bacău, unde a stat până în 2000, ultimul an aflându-se în poziția de șef. Ulterior, a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacău, instituţie pe care a şi condus-o din 2005 până în 2007. Codruţ Olaru a fost şef al DIICOT timp de două mandate, din 2007 până în 26 martie 2013, iar ulterior a fost numit adjunct al Procurorului General al României, în mandatului lui Tiberiu Niţu.

Un alt candidat este Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. „Doamna ministru a cerut la Bilanţul Parchetului General procurorilor generali din ţară să se înscrie în cursă. S-a folosit expresia «dacă ne pasă». Aşa că m-am înscris”, a declarat pentru Mediafax Augustin Lazăr.

Un alt candidat este fostul preşedinte al CSM, Oana Hăineală, care şi-a depus candidatura marţi. Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei şi unul de preşedinte al instituției. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Din iulie 2010 până în ianuarie 2011 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov iar anterior, consilier al Preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în perioada februarie – iulie 2010. Din luna mai a anului 2009, până în februarie 2010, a fost consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor. În intervalul mai 2007 – mai 2009, a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru relaţia cu Ministerul Public, în cadrul Ministerului Justiţiei. În perioada 2004 – 2008, Oana Hăineală a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău iar anterior, în intervalul 15 iunie 2004 – 1 august 2004 a fost procuror şef al Biroului de anchete speciale în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Timp de câteva luni, pe parcursul anului 2004, a activat in cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a parchetului instanţei supreme. Din anul 2002 până în 2004 a fost adjunct al prim- procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. În 2001 – 2002 a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, iar în perioada 1998 – 2002 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Şi-a început cariera în sistemul judiciar în anul 1998, ca avocat în Baroul Bacău.

Și-au mai depus candidaturile Constantin Sima, președintele Asociației Procurorilor din România, cunoscut pentru instrumentarea dosarului Caritas, precum și Gheorghe Ivan, fost procuror șef al DNA Galați, acum procuror la Parchetul Înaltei Curți.

Andrei Tudor