19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 12:39
No menu items!

Cine minte? Şi de ce?

spot_img

Ponta_Antonescu

Traian Băsescu a încăierat definitiv Uniunea Social Liberală (USL). Oare se mai poate merge mai departe?

Decizia de înfiinţare a Comisiei „Călăraşi” la Parlament a adus USL în pragul imploziei. Cei doi preşedinţi, Victor Ponta şi Crin Antonescu, s-au acuzat reciproc de minciună. O asemenea acuzaţie nu mai poate fi trasă sub preş şi explicată ca „disensiune de moment” sau „neînţelegere trecătoare”. Indiferent cu ce explicaţie se va ieşi în spaţiul public, unul dintre cei doi va primi eticheta de mincinos. Iar continuarea relaţiei dintre PNL şi PSD ar însemna, din acest punct de vedere, pierderea credibilităţii acestei construcţii politice în ochii electoratului şi confirmarea faptului că doar mierea puterii, a banului public, mai ține USL împreună, precum o căsnicie în care soţii îşi dau pumni reciproc, dar nu renunţă pentru că niciunul nu vrea să piardă vila şi conturile comune.

Şi totuşi, ce joc fac Victor Ponta şi Crin Antonescu? De ce Victor Ponta s-a pus în fruntea oştilor puternic anti-băsiste, când el însuşi a semnat un pact de coabitare cu Traian Băsescu? Și de ce Crin Antonescu, stindard al luptei contra lui Băsescu se plasează astăzi într-o zonă călduţă, cu iz de echilibru, echidistanţă şi imparţialitate?

Să ne reamintim ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore. Marți după-amiază, în biroul de la Parlament al lui Valeriu Zgonea s-a pus la cale înfiinţarea unei comisii mixte de anchetă privind terenul de la Călăraşi cumpărat de familia Băsescu. Din partea PNL au participat trei miniștri: Daniel Chiţoiu, Radu Stroe şi Mariana Câmpeanu. S-a anunţat decizia creării comisiei, Victor Ponta le-a spus tuturor că a vorbit telefonic cu preşedintele Crin Antonescu despre subiect (confirmarea venind şi din partea conservatorului Daniel Constantin), iar cei desemnaţi să facă actele pentru constituirea efectivă a acestei comisii s-au apucat de lucru. Însă, surpriză de proporţii miercuri dimineaţă: liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputaților, George Scutaru, a aruncat bomba: PNL nu recunoaşte nici o decizie luată, nu i s-a cerut acceptul şi, până nu vede motivarea înfiinţării comisiei, nu se poate pronunţa privind oportunitatea demersului. Scutaru a precizat că are mandat politic de la preşedintele partidului să facă aceste declaraţii. La nici trei ore, Crin Antonescu iese public şi spune că nu a vorbit la telefon cu Victor Ponta. Cu alte cuvinte, liderul PSD ar fi minţit!

În fapt, USL, ca şi construcţie politică, pare să fie doar victimă colaterală în războiul personal care s-a declanşat între Crin Antonescu şi Victor Ponta. Cei doi e clar că au agende politice complet diferite. Liderul PNL apelează la un joc periculos, nu neapărat câştigător la final. Pe de o parte, reacţia sa de miercuri seamănă cu o răfuială în interiorul partidului. Pe cei trei miniştri participanţi la discuţia de ieri – Radu Stroe, Daniel Chiţoiu şi Mariana Câmpeanu – îi suspectează de mai multă vreme că au o relaţie mai apropiată de Victor Ponta şi că loialitatea lor faţă de el este în scădere. Le-a a dat, rând pe rând, semnale: pe Stroe l-a băgat în şedinţă şi l-a criticat aspru pentru Codul Rutier, pentru că nu a informat partidul, ci a luat doar acordul lui Ponta; lui Chiţoiu i-a tăiat avântul schimbării lui Radu Gheţea de la CEC; iar pe Mariana Câmpeanu ar dori să o înlocuiască din Guvern cu Cristina Pocora. Este greu de crezut că aceştia şi-au dat acordul pentru comisie de capul lor, fără ca măcar să aibă o discuţie cu Antonescu. Nerecunoscând decizia luată, Crin Antonescu dă semnalul că cei trei nu prea mai contează în PNL. Pe de altă parte, liderul liberal se comportă ca şi cum a luat vânt în pupa de când Traian Băsescu i-a făcut calculul victoriei, în orice formulă politică, la alegerile prezidenţiale: dacă este candidat al USL câştigă, pentru că-l votează PSD şi PNL; dacă iese din USL, atunci are şansa voturilor de dreapta. Dar, ca să atragă şi simpatizanţii lui Băsescu, Antonescu trebuie să o lase mai moale cu atacurile la preşedinte şi să încerce un balet între actualul său electorat şi cel pe care doreşte să-l seducă. Ce nu a luat în calcul Crin Antonescu este că, prin acest comportament, alimentează şi mai tare zvonurile care circulă, legate de o înţelegere „pe sub masă” între el şi Traian Băsescu. Ba mai mult, acest joc dublu şi goana după alţi votanţi decât cei deja câştigaţi, s-ar putea să îl ducă în situaţia în care va pierde pe toate fronturile.

Victor Ponta are şi el agenda lui electorală. Pentru sine sau pentru PSD, el vrea să şteargă urmele acelei înţelegeri cu Traian Băsescu. Coabitarea numai bine nu i-a adus, electoral vorbind, iar Ponta este conştient că, în lipsa unor performanţe guvernamentale, poziţia anti-băsesciană categorică este singura armă viabilă politic. Mai mult, Victor Ponta știe că, apropiindu-şi oamenii din jurul lui Crin Antonescu, poate şubrezi puterea liderului PNL în propriul partid şi poate juca de pe poziţii de forţă în cadrul USL sau, în cazul eventualei ruperi a Uniunii, poate determina inclusiv o fracturare a PNL pe modelul 1992. De altfel, la acest moment, Ponta trebuie să pareze eticheta de mincinos pe care Antonescu vrea să i-o lipească şi să evite decredibilizarea sa de către partenerul de coaliţie.

Un lucru este cert la această oră: unul dintre cei doi, Crin Antonescu sau Victor Ponta, a minţit. Iar minciuna va avea consecinţe politice serioase.

Nicoleta Vera