14 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 2:01

Cine i-a plătit apartamentul lui Mircea Geoană

Marian Vanghelie i-ar fi dat lui Mircea Geoană bani pentru un apartament nou, conform unor surse judiciare

Geoana_Mircea_SZ

Mircea Geoană a fost audiat la DNA, unde a venit împreună cu un avocat. Senatorul nu a vrut să dea detalii despre anchetă, spunând că este în lucru, dar a precizat că are calitate de martor în acest dosar.

Conform unor surse judiciare, este vorba de același dosar în care este cercetat pentru corupție Marian Vaghelie, edilul sectorului 5, partenerul lui Mircea Geoană în noua formațiune politică, Partidul Social Românesc.

Marian Vanghelie a fost arestat pentru luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu în legătură cu contractele atribuite de Primăria sector 5 unor firme apropiate lui Vanghelie. Primarul este acuzat că cerea comision de 20% din valoarea contractelor, prejudiciul în acest dosar fiind calculat de procurori la peste 90 de milioane de euro.

Vanghelie le-a declarat procurorilor DNA că i-a dat lui Mircea Geoană bani pentru ca acesta să se mute într-un apartament dintr-un bloc nou, atunci când a fost nevoit să părăsească vila închiriată de la RA-APPS.

Mircea Geoană a locuit ani de zile într-o vilă cu 8 camere a Regiei Protocolului de Stat, pentru care, în ultimii ani, a plătit 3.000 de euro chirie lunar. După ce Geoană a fost exclus din PSD alături de Marian Vanghelie și a pierdut și funcția de Înalt reprezentant al prim-ministrului, care îi dădea dreptul la o locuință de la RA-APPS, vila a fost scoasă la vânzare și atribuită cu peste 900.000 de euro unei comapnii care construiește clădiri de birouri și apartamente.

Conform ultimei declarații de avere depuse de Mircea Geoană ca senator, în iunie 2014, acesta nu are nicio proprietate. Un apartament moștenit în 1988 de soția sa, Mihaela Geoană și de fratele ei Ionuț Costea este închiriat de familie, venitul anual ridicându-se la aproape 13.000 de lei.

Copiii familiei Geoană, Ana Maria și Alexandru Ioan, au taxele de școlarizare plătite de socrul Ion Costea și mama Elena Iuliana Geoană. Sumele sunt de aproximativ 18.000 de euro anual.

Conform aceleiași declarații de avere, veniturile lui Mircea Geoană depășesc 80.000 lei anual – ca senator, profesor și cu drepturile de autor de la prelegeri și lucrări. Și Mihaela Geoană, ca director la Fundația Renașterea și consultant la diferite firme câștigă, anual, peste 100.000 lei.

Marilena Nedelcu