Cine face „valuri” să ajungă șef la DIICOT dacă Iohannis nu-l numește pe Felix Bănilă (SCENARIU)

FOTO: MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Deși a trecut aproape o lună de zile de la momentul când Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv numirea procurorului băcăuan Felix Bănilă în calitate procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), președintele Klaus Iohannis, la fel ca și în cazul DNA, nu a dorit să dea curs procedurii legale inițiate de ministrul Justiției, Tudorel Toader și nu a luat nicio decizie vizavi de numirea sau nu a lui Bănilă.

Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că, în paralel, însă, se fac planuri deja despre cine va fi după „episodul Bănilă”. Una din persoanele care își face lobby ar fi, spun aceleași surse, Ioana Albani.

Astfel, pe 18 iunie, se anunța public că procurorii DIICOT îi cer preşedintelui să nu-l numească pe Felix Bănilă la conducerea Direcţiei.

Procurorii DIICOT au decis într-o Adunarea Generală care a avut drept de pretext un fel de bilanț al șefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, să îi trimită preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi solicite respingerea propunerii ministrului Justiţiei de numire a lui Felix Bănilă la conducerea Direcţiei.

Surse judiciare au dezvăluit pentru Sursa Zilei că Adunarea Generală în care procurorii DIICOT au fost puși în situația de a vota acea scrisoare a fost un adevărat spectacol.

Mai exact, în cadrul întâlnirii a fost prezentat și un film omagial în care Horodniceanu a fost prezentat drept „Gladiatorul”, moment gestionat tot de Albani.  

„Toată această poveste cu scrisoarea aceea în care peste 100 de procurori nu-l vor pe Bănilă șef la DIICOT a fost una gândită de Ioana Albani, actuala adjunctă a lui Horodniceanu care își dorește să fie șefă, prilej cu care le comunica subordonaților că sigur că Bănilă nu va fi instalat la conducerea DIICOT. Cum Horodniceanu are zero șanse să mai fie renominalizat, Albani se gândește că ar fi principală favorită pe fondul vechimii sale în DIICOT și a rezultatelor obținute pe segmentul unde a lucrat – infracțiuni informatic”, au comunicat sursele noastre.

Aceleași surse spun că echipa lui Iohannis caută pretexte pentru ca președintele să refuze numirea lui Bănilă la conducerea DIICOT. Problema lor este că fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bacău nu a fost implicat până acum în vreun scandal serios care să-i afecteze imaginea.

Cristi Ciupercă

NICIUN COMENTARIU